Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Hon är Beyoncé och jag är Leona Lewis”

På fredag gör Kadiatou Holm Keita och Sebastian Walldén upp om förstaplatsen i "Idol" – men duon uppfattar inte varandra som konkurrenter. – Jag ser det som att jag ska uppträda i Globen med min bästa vän, säger Kadiatou Holm Keita.

Sebastian Walldén möter Kadiatou Holm Keita i "Idol"-finalen i Globen. Han ser sitt kändisskap som en möjlighet att påverka andra positivt . "Det jag berättar om mitt liv som offentlig person kan hjälpa så många andra och få dem att må bra", säger han.Bild: Hanna Franzén/TT
"Idol"-resan börjar lida mot sitt slut för i år och efter en känslosam semifinal, där Bragi Bergsson och William Segerdahl tvingades lämna, möts nu Kadiatou Holm Keita och Sebastian Walldén. Ingen av dem hade kunna se sig själv i final när de sjöng för juryn första gången.
– Aldrig. Jag var tveksam på om jag ens skulle få en guldbiljett. När jag gick in på audition första gången visste jag inte ens vem jag var, en blyg 16-åring utan självförtroende, säger Kadiatou Holm Keita.
–  Aldrig, aldrig, inte "in a million years". Jag tänkte att nej, det här kommer inte att gå vägen för min del, säger Sebastian Walldén.
Trots den inställningen lyckades både krossa motståndet och under säsongens sista avsnitt av talangsåpan får de sjunga tre låtar var i Globen.
Kadiatou Holm Keita kommer att uppträda med Calvin Harris och Rihannas "We found love" samt tittarnas val "Say something" av A Great Big World. Sebastian Walldén inleder med Aviciis "Without you" för att sedan ge sig på tittarnas val "Back to black" av Amy Winehouse.
Slutligen kommer båda att uppträda med vinnarlåten "Everything" som aldrig framförts tidigare.
– Just nu är jag väldigt lugn, för lugn. Anledningen till det är att jag inte fattar att jag är här, säger Sebastian Walldén.
Kadiatou Holm Keita har varit sjuk under helgen, och trots att bihåleinflammationen äntligen har börjat släppa är stämbanden inte helt återställda – därför är hon extra nervös.
– Det är bara någon dag kvar och jag har inte min röst med mig, säger hon.
Sebastian Walldén framhåller att det är två helt olika artister som kommer att möta varandra på fredagskvällen.
– Jag är bättre på att leverera olika typer av sound, hon är bättre på att framföra hela shower, där tror jag att jag och "Kaddie" skiljer oss åt mycket. Hon är Beyoncé och jag är Leona Lewis, säger han.
Oavsett utgången i "Idol" vill båda satsa vidare på musikkarriären.
– Framtiden ser väldigt ljus ut. Nu har man tagit sig så pass långt att det är lite svårt att dö ut. Sedan kommer jag att göra allt jag kan för att fortsätta skriva musik, hålla tempot uppe och göra saker konstant, säger Kadiatou Holm Keita.
– Jag vill sitta med på uppesittarkvällen, mysa med alla där hemma och finnas där för dem. Jag har uttryckt tidigare att jag vill bli Sveriges nya Lill-Babs, jag står fast vid det, säger Sebastian Walldén.
"Idol"-finalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.
Fakta

Låtarna i finalen

Sebastian Walldén, 23, Göteborg:

Eget val: "Without you" (Avicii)

Tittarnas val: ”Back to black" (Amy Winehouse)

Vinnarlåt: ”Everything”

Kadiatou Holm Keita, 17, Lidingö:

Eget val: ”We found love" (Calvin Harris/Rihanna)

Tittarnas val: ”Say something" (A Great Big World)

Vinnarlåt: ”Everything”

Fakta

Enkät: Vem vinner "Idol"?

Deltagarna som har tvingats lämna programmet under hösten tippar finalen.

Nadia Cameron, 23, Helsingborg: "Det kan verkligen bli vem som helst, båda två är så värda att vinna. De är båda två helt fantastiska artister."

Tua Selge, 17, Umeå: "Jag tycker att båda är väldigt bra så jag vet faktiskt inte. Det hade varit kul med lite girlpower då inte en tjej har vunnit på länge, men jag tycker att Sebastian hade varit en sjukt välförtjänt vinnare också."

Bragi Bergsson, 25, Västra Frölunda: "Jag tror att det blir Kadiatou som vinner. Hon har varit superduktig och känns internationell i sång och uppträdande. Det var länge sedan en tjej vann också."

William Strid, 21, Söderhamn: "Svårt att säga vem som ska vinna... jag tycker att båda förtjänar det sjukt mycket och det är två som jag har kommit väldigt nära. Omöjligt att svara på."

Ki Soe, 17, Hallsberg: "Jag vet inte faktiskt, svår fråga."

Vanja Engström, 18, Lidingö: "Det är en väldigt komplex fråga då båda personerna har liknande förutsättningar. Ingen av dem har hängt löst någon gång, båda är tydliga artister och båda är mina vänner."

Nathalie Brydolf, 23, Bromma: "Kadiatou. Jag tror dels att Sverige behöver ha en kvinnlig vinnare efter fyra år. Sedan är Kadiatous röst och stil precis i tiden – hon kommer att bli Sveriges nya Rihanna."

Maximillian Bergstrand, 24, Borlänge: "Jag tror att båda har samma chans att vinna då båda parterna är lika duktiga."

Ambér Flores, 20, Stockholm: "Min magkänsla säger att Kadiatou kommer att vinna, både för att det är dags för en tjej att vinna men också för att hon förtjänar det. Den resan hon har gjort är ofattbar och utvecklingen går inte att missa. Det är klart att Sebastian också förtjänar att ta hem priset, men det känns som att utvecklingen hos Kadiatou slår allt och alla."

William Segerdahl, 16, Vänersborg: "Jag tror att Kadiatou vinner eftersom att hon har en extrem potential, sådana talanger hittar man inte. Det skulle vara kul om hon vinner också, det har inte varit så många tjejer som har vunnit genom åren, ett skönt statement."

Fotnot: TT har inte lyckats nå Matice Kamara.

Gå till toppen