Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Israels krav: Förstör tunnel från Libanon

FN-styrkan Unifil i Libanon bekräftar att en tunnel hittats som grävts till den israeliska sidan av gränsen från södra Libanon. Israel pekar ut den Iranstödda ärkefienden Hizbollahmilisen och kräver att FN och libanesisk militär förstör tunnlarna.

Israelisk militär förstör tunnlar nära gränsen till Libanon.Bild: Mohammed Zaatari/AP/TT
Israel har skickat maskiner och personal till tunnels mynningar för att förstöra det som finns på israeliska sidan. Medier i Israel citerar en högt uppsatt källa om att åtgärder kan bli aktuella på den libanesiska sidan också.
Israels militär säger i ett uttalande att Libanons regering och militär samt Unifil är ansvariga för allt som stammar från Libanon. Militären i Israel ställer också krav på Unifil och libanesiska militären.
– Rensa området, rensa åtkomsten till tunnlarna och säkerställ att de inte används för (fientliga) syften mot Israel, säger den israeliske överstelöjtnanten Jonathan Conricus.
Unifilstyrkan säger i ett uttalande att den är i kontakt med parterna för att genomföra ytterligare åtgärder.
Hizbollah ("Guds parti") byggdes upp i Libanon med stöd av Irans revolutionsgarde. 2006 utkämpade Hizbollah ett krig mot Israel.
Med jämna mellanrum förstör Israel också tunnlar som grävs från den av den palestinska islamiströrelsen Hamas kontrollerade Gazaremsan.
Gå till toppen