Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gulldén: "Nu blir det väldigt, väldigt tufft"

Sverige släppte loss för sent mot Montenegro. Nu får Blågult det svårt att slåss om EM-medaljerna i Frankrike. – Nu blir det väldigt, väldigt tufft, säger Isabelle "Bella" Gulldén efter förlusten med 28-30 i mellanrundan.

Sveriges Isabelle Gulldén efter förlusten mot Montenegro.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Precis innan de blågula spelarna skulle springa ut för att möta Montenegro i Nantes fick de mardrömsbeskedet: försvarsgeneralen Sabina Jacobsens ljumske håller inte för spel.
– På något sätt får man bara lägga det bakom sig och kolla framåt. Man har de spelarna man har, säger spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén om hur beskedet mottogs i spelartruppen.
Ersättaren till Jacobsen? Sävehofs mittnia Elin Hallagård, som flögs in till Frankrike under matchdagen och anslöt till truppen vid elvatiden. Hallagård har gjort fem A-landskamper tidigare, men det var sju år sedan och nu fick hon kliva in från start i försvaret i en EM-match. Ungefär halvvägs in i andra halvlek tog det slut för Hallagård när hon åkte på sin tredje utvisning och fick rött kort.
– Det är klart att det är svårt. Hon har väl fått någon snabb genomgång och så där, men kommer hit och får spela extremt mycket bakåt. Det är ju inte det lättaste. Men hon är en bra försvarsspelare och en väldigt bra spelare i andrafasen, säger Gulldén.
Första halvlek var under en lång period en skräckupplevelse för Sverige. Högersexan Jovanka Radicevic och vänsterspringaren svarade för tio av Montenegros 18 mål under första halvlek. Samtidigt räddade målvakten Marina Rajcic tio av 22 svenska skott. En stark svensk avslutning krympte dock underläget i paus till underläge med 14–18.
– Jag är besviken. Jag tycker inte att vi kommer upp i nivå och det är frustrerande. Sista tio minuterna har vi en helt annan energi och det måste vi ha från start.
Sverige höll jämna steg i andra akten i ungefär en kvart, men med tio minuter kvar att spela ledde Montenegro med 27–20. Då kom Blågult helt plötsligt i gång och var så nära som 28–30 med 30 sekunder kvar att spela, men det blev även slutresultatet. Gulldén kunde inte hitta något svar på varför Sverige släppte handbromsen för sent.
– Om jag hade svar på det hade det varit lätt. Jag vet inte vad det är. Jag själv blir riktigt jäkla förbannad på lite allt möjligt. Då går man lite extra på det och det är det man måste göra från start.
Hon fick en smäll på knäet i första halvlek, men sade efteråt att det inte var några problem. Efter förlusten står Sverige kvar på två poäng i mellanrundan.
– Vi vet ju att vinner vi den här matchen ser det väldigt bra ut. Nu gör vi inte det och nu blir det väldigt, väldigt tufft, säger Gulldén.
Ska Sverige – VM-fyra i fjol – nå en av två semifinalplatser krävs det två prestationer utöver det vanliga. På lördag väntar regerande världsmästaren Frankrike (fyra poäng) och på onsdag den olympiska mästaren Ryssland (fyra).
– Det ser svårt ut. Men vi vet vad vi kan – vi kan mer. Det är bara att vi måste hitta det, säger Bella Gulldén.
Fakta

Handbolls-EM

Ställningen i Sveriges grupp i EM:s mellanrunda i Nantes:

4 poäng: Frankrike (+8 i målskillnad), Ryssland (+4). 2 poäng: Serbien (+4), Sverige (-2), Montenegro (-4) Danmark (-10).

Sveriges matcher:

Lördag 8 december (15.00): Frankrike.

Onsdag 12 december (18.00): Ryssland.

De två bästa lagen i sexlagsgruppen går vidare till semifinal.

Gå till toppen