Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Utbudet på Malmö Live ska tilltala olika publikgrupper

Musikområdet utvecklas ständigt och gränserna mellan genrer flyttas, skriver Jesper Larsson, vd och konserthuschef på Malmö Live. På bilden Joan Baez på Malmö Lives scen.Bild: Patrick Persson
Svar på debattinsändare av Göran Frithiof, Sydsvenskan den 28 oktober.
Läs också Varför ska det spelas populärmusik på Malmö Live?
Malmö Live har nu haft öppet i drygt tre år och utvecklats till en betydande plats för musik, nöjesliv, möten och upplevelser i Malmö och Skåne. Konsertsalen på Malmö Live är en av de främsta i världen för akustisk musik. Det omdömet får vi i princip från alla som uppträder på scenen, och från de allra flesta som tar del av en konsert från salongen.
Det är också en av de absolut bästa konsertlokalerna för den förstärkta konsertrepertoaren, det vill säga för musik som inte skapats för att framföras akustiskt. Precis så såg uppdraget från Malmö stad till Skanska ut – skapa en konsertsal i världsklass för både den akustiska symfoniska musiken och för den förstärkta. Det lyckades med bravur!
Musikområdet utvecklas ständigt och gränserna mellan genrer flyttas och korsas av både utövare och upphovspersoner. Det finns ingen motsättning i att kunna framföra musik såväl akustiskt som förstärkt på Malmö Live. Med förhållandevis enkla medel kan akustiken justeras, och vi har till och med genomfört konserter akustiskt före paus och sedan förstärkt efter. Att förstärka musiken är inte det samma som att höja volymen.
Det högtalarsystem som finns i Malmö Lives stora konsertsal är av högsta kvalitet och gör att man kan få en väldigt fyllig ljudbild utan att spela särskilt starkt. Vi mäter alltid decibelvärdet på konserterna för att veta att vi inte överstiger skadliga ljudnivåer för musiker eller publik. Faktum är att det ofta är starkast ljud på symfoniorkesterns akustiska konserter. Det är bra att konsertbesökare som Göran Frithiof värnar den akustiska ljudbilden och att Malmö Live ska kunna utgöra en oas och viloplats från hög puls, volym och hets. Samtidigt ska Malmö Live genom musiken vara en mötesplats för alla, och utbudet ska vara brett och tilltala så många publikgrupper som möjligt. Har vi brustit och onödigt förstärkt något, eller om någon konsert upplevts för stark ljudmässigt ska vi åtgärda det. Men vi ser ingen generell motsättning som vi inte borde kunna hantera i vårt fortsatta arbete för att vara en levande musikalisk mötesplats för alla musikstilar, genrer och akustiska miljöer.

Jesper Larsson

Vd och konserthuschef, Malmö Live konserthus
Gå till toppen