Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Läget är akut – vi behöver en …regering som bara jobbar med klimatet

Dan Rapp vill se en politisk satsning som inriktar sig helt på utmaningarna med klimatet.Bild: David Goldman
Bästa rådet till kommande statsminister: Ombilda regeringen till ett klimatkabinett!
Planeten behöver en gå-före-stat och mitt förslag är att det blir Sverige som tar täten och satsar fullt ut för att nästan nolla utsläppen av fossilgaser i direkt närtid. För vi har med våra ingenjörer, ekonomer, statsvetare, politiker liksom vår skog, vattenkraft, naturkänsla, digitala mognad, vi-känsla förmågan.
Vi har ett gott rykte som det schysta landet i norr med social välfärd, jämlikhet, innovationskraft och miljömedvetenhet. Vi kan bli den där saknade globala klimatidolen som i dag saknas. Likna ett klimatkabinett vid ett krigskabinett. En enfrågeregering behövs i ett läge när vår (nära) framtid, säkerhet och välfärd äventyras.
Vi och du, kommande statsminister, har inte längre råd och tid med lyxpolitik. Diskussioner om lite mer höger eller vänster, någon procents satsning eller svångrem liksom små lagändringar känns jämförelsevis irrelevanta. De allra flesta frågor är sekundära och de prioriteringar bör kunna lösas kring bord i farstun.
För detta är ingalunda bara en miljö- utan en överlevnadsfråga. Agerar inte världen är risken uppenbar att vi själva blir våra egna pandor eller isbjörnar på ensamma isflak.
Tillräckligt många siffror har presenterats, men vill ändå använda siffran två. Minus två - då är vi halvvägs mot en ny istid. Plus två - halvvägs mot ”koktid”?
För att inskärpa allvaret blir mitt råd att tänka bort orden global, fjärran och kommande generationer. Tänk: här, nu och du! För klimatzonen har rört sig någon kilometer norrut sedan valdagen i september.
Det måste bli ett slut på tvekan och tjafset och början på vanlig sannolikhetsanalys.
Vill vi veta hur kroppen, bilen och klimatet mår så frågar vi läkaren, bilmekanikern och klimatforskarna. De är våra experter. Ordinerar de två piller, byte av livsfarliga bromsar och låta kolet och oljan vara kvar i berggrunden så gör vi det - väl?
Inte, hemska tanke, diskuterade regeringen ”småsaker” på 1940-talet när Hitlers trupper stod på dansk mark med vapnen riktade mot Skåne?
Nu handlar det om ett slags global pågående terrorism mot vädersystemen. Det finns, förhoppningsvis, möjlighet att desarmera den kemiska bomben för att undvika kaos. Men då krävs politiskt hjältedåd.
Vi må klara 40-somrar, mer extrema väderhändelser, stigande klimatångest, försämrad välfärd - men orkar vi samtidigt solidariskt att ta emot vår del av de hundratals miljoner klimatflyktingar som väntas?
Sveriges ambition att bli koldioxidneutralt 2040 är vackert och visionärt och bra - men alldeles för defensivt. Och vår klimatlag betyder föga om inte resten av världen hakar på.
Ett av klimatkabinettets första steg kan ju vara att förändra folks beteende. Som att påpeka att köp av tunga suvar och frekventa weekendflyg till Barcelona och London borde klassas som allmänfarlig klimatvårdslöshet.
Ett annat kan vara att engagera tydliga klimatförlorarna: skogsbrandmän, skattebetalare, bönder, villaägare, Vasaloppsåkare, skogsägare, fjällrävsräddare, försäkringskollektivet, PRO:s känsliga medlemmar, älgjägare, småbarnsföräldrar, kustbor, kaffedrickare.
Klimatkabinettets enda uppgift, när små- och dagsländefrågor delegerats, blir att stoppa nedskräpningen av fossilgaser i luften.
Låt mig påminna om vad den engelska drottningens klimatrådgivare rekommenderade under firandet av Linnéminnet i Växjö: Köp tomter i Antarktis! Han log inte. Denne ”sir” utgick från två olika grafer: dels ökande koldioxidutsläpp, dels stigande global medeltemperatur. De rörde sig likt siamesiska tvillingar jämsides och snabbt uppåt. Och på väg mot en nivå där få områden i världen en gång i forntiden var beboeliga.
Ett klimatkabinett kan dessutom som bonus ge oanade affärsmöjligheter och välfärdsvinster. Det är också ett sätt att värna köpkraften på våra så enormt viktiga exportmarknader (som kommer att drabbas värre än Skandinavien).
Det börjar bli svettigt, om än att svettdropparna från i somras har torkat. Nyhetsinslagen börjar få en deprimerande standardfras som heter "i takt med temperaturhöjningen...". Nu senast var det nilfeber i centrala Europa. Mängder har drabbats. Inget botemedel eller vaccin. Hundratals döda. På väg norrut. För övrigt tror jag inte det är fel att fundera över hur det kändes när kroppstemperaturen senast steg två grader till 39.
Bäste kommande statsminister – du har en chans att bli idol, historisk och världsberömd.

Dan Rapp

Frilansjournalist och skogsägare
Gå till toppen