Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt stängningshot mot Kubal

Återigen rycker stängningshotet mot aluminiumjätten Kubal närmare ett akut läge. På fredagen väntas nytt besked om sanktionshotet. – Vi sitter i väntans tider, säger lokala Metallklubbens ordförande Stefan Hultman.

Det här är orsaken till sanktionshotet mot Kubal. USA vill straffa den ekonomiska eliten kring rysslands president Vladimir Putin. Rusal-ägaren Oleg Deripaska till höger. Arkivbild.Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Under hela hösten, egentligen ända sedan i våras, har stängningshotet legat tungt över smältverket i Sundsvall. Bakgrunden är det amerikanska sanktionshotet mot Kubalägaren, ryska Rusals huvudägare Oleg Deripaska.
Tidsfristen har flera gånger skjutits fram, senast i början av november, och nu är det dags för en ny deadline.
"Det är samma läge nu som då – om vi inte hör något så måste vi förbereda stängning i början av nästa vecka", skriver en talesperson för Kubal i ett mejl till TT.
Sanktionshotet gäller från den 7 januari, men processen att stänga ett aluminiumsmältverk är långvarig, en månad behövs för att inte fabriken ska förstöras.
Det lokala facket och företagsledningen hoppas förstås att sanktionshotet ska hävas för gott denna gång. Den makten ligger hos politikerna i den amerikanska kongressen.
Ett beslut, att antingen skjuta fram eller häva sanktionshotet helt, från amerikanska myndigheten Office of Foreign Assets Control kan komma sent på fredag, svensk tid, likt samma läge för en månad sedan.
Det långvariga osäkra läget har påverkat Kubals verksamhet negativt. Bolaget har svårare att teckna nya kontrakt både med leverantörer och med kunder.
– Och vi kan inte rekrytera folk, vi har ett stort rekryteringsbehov, säger Stefan Hultman.
Fakta

Långa processer

Nuvarande deadline för när sanktionerna träder i kraft är den 7 januari, men Kubal behöver cirka en månad på sig att stänga ner, det vill säga kring den 7 december bör den successiva nedstängningen inledas. Om man trycker på avstängningsknappen direkt förstörs anläggningen.

Sedan tar det ungefär sex månader att starta anläggningen igen. Frågan är om det blir för dyrt.

Kubal har cirka 470 anställda och hade i fjol försäljningsintäkter på över 1,8 miljarder kronor, enligt årsredovisningen.

Gå till toppen