Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Om brotten blir färre minskar också resurserna

När man väntat i 10-15 minuter i telefon orkar man inte vänta längre om det inte rör sig om mycket allvarlig brottslighet, skriver Bo Nilsson.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
För ett par veckor sedan meddelade Malmös polischef att brottsligheten minskat och att därmed tryggheten också bör ha ökat i vår stad. Problemet med denna analys är att man utgår från ”anmälda brott”, brott som polisen fått kännedom om genom en anmälan. All statistik som finns om brottslighet till exempel hos BRÅ utgår från denna parameter.
Det skulle vara intressant om någon försökte sig på en analys om hur stor den verkliga brottsligheten är. Jag och många med mig tror nämligen inte på att den verkliga brottsligheten minskat utan tvärtom ökat.
Vad grundar man en sådan åsikt på ?
Jag har till exempel vid två tillfällen försökt anmäla brott som jag observerat i stan och vid dessa tillfällen tröttnat på att vänta i telefon på att komma fram till polisen. När man väntat i 10-15 minuter i telefon orkar man inte vänta längre om det inte rör sig om mycket allvarlig brottslighet. Vid två tillfällen har två av mina cyklar blivit stulna, trots flera lås, men eftersom åldern på dessa gjorde att jag sannolikt inte fått ersättning från försäkringsbolaget, gjorde jag mig inte besvär.
Vid en timmes promenad i stan kan man se hundratals trafikbrott beroende på att polisen mer eller mindre gett upp trafikövervakningen. Allt från bilar som kör långt över 40 kilometer i timmen till cyklar som framförs på trottoarer och gågator eller mot rött ljus eller enkelriktat. Cyklistbrotten har nått sådana proportioner att fullständig anarki råder. Jag har för övrigt blivit påcyklad vid två tillfällen, dock inte allvarligt, och det blev ingen anmälan.
Lägger man sedan till alla ekonomiska brott som förekommer eller brott som inte har en tydlig målsägare, så tror jag att utsagan om minskad brottslighet kan diskuteras.
Åsikten om minskad brottslighet med den brist på poliser som råder passar naturligtvis våra politiker utmärkt . Då kan man dra ner ytterligare på det så kallade rättssamhället med gott samvete. Minskad brottslighet ger minskade resurser och alla som sysslar med brottslighet av olika slag kan lugnt fortsätta utan risk för upptäckt.

Bo Nilsson

Samhällsintresserad pensionär
Gå till toppen