Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Positiva tongångar efter samtal om Västsahara

Tongångarna var förhållandevis positiva när två dagar av FN-ledda samtal med parterna i konflikten i Västsahara avslutades. – En fredlig lösning på den här konflikten är möjlig, säger FN-sändebudet Horst Köhler, före detta tysk president, till reportrar i Genève.

Marockos utrikesminister Nasser Bourita vid en presskonferens efter samtalen i Genève.Bild: Martial Trezzini/Keystone/AP/TT
Marocko tog kontroll över Västsahara på 1970-talet, då kolonialmakten Spanien lämnade det som hade kallats Spanska Sahara. Självständighetsrörelsen Polisario inledde ett gerillakrig som varade till 1991, då FN mäklat fred och sände dit fredsbevarande styrkor. I dag är Västsahara i praktiken delat i två delar med en FN-kontrollerad buffertzon mellan dem. Det har sedan länge varit dödläge i försöken att få slut på konflikten.
Rundan i Genève kom till sedan FN:s säkerhetsråd i en resolution i april manade Polisario och Marocko att göra sig redo för samtal.
Marockos utrikesminister Nasser Bourita säger att atmosfären var "mycket god" under samtalen, men tillade att det också krävs genuin politisk vilja för att kunna gå i mål.
Horst Köhler säger sig vara glad över att parterna enats om att gå vidare och att en andra samtalsrunda är planerad till det första kvartalet nästa år.
– Utifrån vår diskussion står det klart för mig att ingen vinner på att upprätthålla status quo, och det är min fasta övertygelse att det ligger i allas intresse att lösa denna konflikt.
Fakta

Västsahara

Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien. Gränsen mellan Västsahara och Marocko går ungefär i höjd med Kanarieöarna.

Sedan Spanien lämnat området på 1970-talet inledde självständighetsrörelsen Polisario ett gerillakrig som varade till 1991. Då inleddes en fredsbevarande FN-insats som fortfarande heter Minurso, en förkortning där "r" står för referendum, alltså folkomröstning. Någon sådan om områdets status har dock aldrig blivit av, eftersom parterna är oeniga om vilka som ska få rösta.

Men FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna, inte något annat land, och 2016 bekräftades den synen av en dom i EU:s domstol.

I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av Minurso, sedan FN:s generalsekreterare hade sagt att Marocko ockuperar Västsahara.

Mellan 100 000 och 200 000 flyktingar från Västsahara lever i läger i västra Algeriet.

De senaste försöken till direkta samtal kollapsade 2012.

I de nya FN-ledda samtalen i Genève i Schweiz deltog också Algeriet och Mauretanien.

Källa: AFP

Gå till toppen