Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räkna med inställda bussar under ”Musikhjälpen”

Kommunen räknar med mycket folk i stadskärnan i nästa vecka när ”Musikhjälpen” drar igång. Blir det folkanstormning kan trafiken förbi Stortorget komma att stängas av.

Oavsett om du går, cyklar, åker buss eller kör bil är det klokt att vara ute i god tid och vara extra uppmärksam. I samband med konserter kvällstid kan det bli extra många människor som rör sig ute, särskilt mellan Stortorget och Lund C.
När Måns Zelmerlöw uppträdde på Stortorget för några år sedan kom i runda tal 10 000 personer för att lyssna. Hur många människor som kommer till Stortorget under ”Musikhjälpen” är svårt att sia om.
– Vi räknar med att det blir störst publik under invigningen, under avslutningen på söndagen och under fredagens klubbkväll, säger Johannes Björk, arrangemangschef i Lunds kommun.
Om det blir aktuellt att stänga av trafiken är det i första hand sträckan förbi Stortorget som påverkas.
– Vi håller öppet för trafik så länge som möjligt, men har beredskap för att stänga av med kort varsel i samråd med polis och arrangör. Det kan till exempel ske vid konserter på kvällstid som lockar extra många besökare, mest sannolikt runt klockan 20-22, säger Fredrik Gustavsson vid tekniska förvaltningen.
Eftersom gatan förbi Stortorget endast trafikeras av behörig motortrafik och cyklar är det i huvudsak cyklister, stadsbussar, taxi och transporter till fastigheter som påverkas vid en sådan stängning.
Någon plan för att leda om trafiken finns inte.
– Det är för kort stund det i så fall handlar om så det tjänar inte till att dra igång en sådan stor apparat, säger Fredrik Gustavsson.
Den som drabbas av exempelvis en inställd buss får därmed ha tålamod och vänta på att busstrafiken kör igen.
– Det rör sig i så fall om en kortare stund, säger Fredrik Gustavsson.
Johannes Björk hoppas på Lundabornas förståelse vid eventuella trafikstörningar.
– Inte minst för det goda syftet som ”Musikhjälpen” står för. Vårt fokus är trygghet på plats, en sida av det är att det kan bli plötsliga beslut om avstängning. Det är svårt att göra ett arrangemang i denna magnitud i en medeltida stad utan att skarva på hörnorna, säger han.
Gå till toppen