Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Solzjenitsyns son åter i Ryssland med opera

Författaren Aleksandr Solzjenitsyn och hans familj tvingades i landsflykt efter publiceringen av "Gulagarkipelagen". Nu återvänder sonen till Ryssland för att dirigera en opera som baseras på en av faderns böcker.

Aleksandr Solzjenitsyn tvingades i landsflykt 1974. Arkivbild.Bild: Ragnhild Haarstad / SvD / TT
– Det är en användbar påminnelse om hur långt Ryssland verkligen har kommit att Solsjenitsyn inte längre är bannlyst utan i själva verket aktivt studeras, läses och debatteras, säger Ignat Solzjenitsyn, som bor med sin familj i New York i USA, till nyhetsbyrån AFP.
Det är Bolsjojteatern i Moskva som sätter upp en operaversion av "En dag i Ivan Denisovitjs liv", som ett led i firandet av 100-årsjubileet av Nobelpristagarens födelse. Boken baseras på Solzjenitsyns egna upplevelser som politisk fånge.
Aleksandr Solzjenitsyn återvände till Ryssland 1994 och avled i Moskva 2008.
Solzjenitsyns 46-årige son konstaterar dock att det behövs fler reformer i Ryssland.
– Det är ett land som är enormt annorlunda jämfört med det som tvingade Solsjenitsyn i landsflykt 1974 och ändå ett land som sannerligen fortfarande har en lång väg kvar mot att bli... fullständigt normalt och fullständigt integrerat, säger han enligt AFP.
Efter kommunismens fall i forna Sovjetunionen öppnades Ryssland upp mot västvärlden. Men landet har med åren blivit alltmer auktoritärt under president Vladimir Putins styre och oppositionella liksom människorättsgrupper har svårigheter att verka inom landet.
Gå till toppen