Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stenbecks riskkapitalbolag ska investera mer i Norden – och Skåne

Nästa år ska det New York-baserade riskkapitalbolaget Max Ventures, som har Sophie Stenbeck som främsta investerare, satsa mer i Norden. Då kommer även Skåne och Öresundsregionen studeras närmare, efter att fokus i Sverige hittills enbart legat på teknikbolag i Stockholm. 8till5 mötte Max Ventures chef Ryan Darnell när han besökte Malmö tidigare i veckan.

Ryan Darnell leder Max Ventures.Bild: Thomas Frostberg
Max Ventures är uppkallat efter Max Stenbeck, som gick bort för några år sedan, och har hans syster Sophie Stenbeck som huvudinvesterare. Fokus ligger på investeringar i unga teknikbolag, men hittills har investeringarna främst skett på den amerikanska marknaden.
Förra hösten bestämde sig dock Sophie Stenbeck och Ryan Darnell, som leder Max Ventures dagliga verksamhet, för att även börja titta på bolag i Sverige.
För Sophie Stenbeck var det ett naturligt steg kopplat till hennes pappa, medieentreprenören Jan Stenbeck, och hans arbete med att bygga teknikbaserade bolag i Sverige.
– Hans passion var unga entreprenörer och han hjälpte till att investera i en rad bolag, så det har funnits en lucka i marknaden sedan han gick bort. Det finns så klart andra personer som investerar, men det finns fortfarande en lucka som vi nu försöker förstå, förklarade Sophie Stenbeck när jag intervjuade henne och Ryan Darnell i december i fjol i samband med beslutet att på allvar etablera Max Ventures på den svenska marknaden som investerare i unga teknikbolag.
Sedan dess har också ett par svenska investeringar gjorts och inför 2019 säger nu Ryan Darnell att planen är att utöka närvaron i Sverige – och då även utanför Stockholm – samtidigt som Max Ventures ska ta in kapital till en tredje fond nästa höst. Målet är att ta in någonstans mellan 25 och 35 miljoner dollar, motsvarande 225–315 miljoner svenska kronor med dagens växlingskurs.
– Vi har gjort två investeringar i Stockholm i år, så nu finns vi på marken här i Sverige och kan hjälpa svenska bolag att expandera till andra marknader, framför allt USA. Målet är att göra åtminstone 3-4 investeringar i Norden nästa år. Det saknas inte kapital i absoluta termer, men vi har möjlighet att agera lite annorlunda, säger Ryan Darnell, som arbetade med Max Stenbeck i Basset Investment Group som var föregångaren till Max Ventures.
Vi träffar honom i samband med veckans barnrättsmöte Child 10, som arrangerats i Malmö av Sophie Stenbeck och Stenbeckfamiljens stiftelser. Det är första gången både han och Sophie Stenbeck besöker Skåne och fokus ligger inte på investeringar i unga teknikbolag vid den här resan - men båda intygar att de lär komma tillbaka.
Läs också Malmö i centrum för Stenbecks barnrättskamp
Ryan Darnell medger också att de inte känner till särskilt mycket om startup-miljön utanför Stockholm. Direkt efter vår intervju fortsatte han dock till den stora startup-konferensen Slush i Helsingfors, där han bland annat träffade flera skånska entreprenörer och investerare.
När Max Ventures nu siktar på att öka sina investeringar i Norden handlar tankarna lika mycket om hur de ska jobba rent praktiskt, som om vilka bolag de ska investera i här.
– Under 2018 handlade det mest om att komma in i Stockholm, medan 2019 kommer det att handla om vilka andra platser än Stockholm som är intressanta - Malmö, Köpenhamn, Helsingfors? Och då är frågan hur vi gör detta till en större del av Max Ventures. Ska vi anställa någon lokalt, frågar sig Ryan Darnell, som i dagsläget sköter de svenska kontakterna på egen hand genom att flyga över till Stockholm med jämna mellanrum.
– Vi har sett många amerikanska investerare säga att de vill investera här, men det kräver väldigt mycket arbete och du behöver spendera mycket tid på plats och bygga relationer. Med Stenbeck som investerare är det väldigt naturligt att ha ett långsiktigt perspektiv, eftersom det finns en anledning till övertygelsen om att investera i Sverige.
Stockholm kommer fortfarande att vara i huvudfokus, på grund av många internationellt kända framgångsrika teknikbolag. Men enligt Ryan Darnell kommer de att vara mer flexibla i Norden med vilken typ av bolag de investerar i, både vad gäller bransch och hur långt bolagen kommit.
– I USA skulle vi inte investera i senare skeden, men om vi hittar ett fantastiskt team här som vi känner kan bygga nästa stora globala bolag från Sverige så är vi inte lika begränsade. Här tittar vi mer på vilka som är grundarna i bolagen, förklarar han.
Det innebär att han även kan tänka sig att investera utanför de branscher som Max Ventures normalt tittar på, bland annat digitala hälsobolag och e-handel, om teamet är rätt och om Max Ventures via sina nätverk i USA känner att de kan hjälpa bolaget att etablera sig där. En av investeringarna i Stockholm har till exempel gått till ett bolag som jobbar med digitala utbildningslösningar, något som normalt inte är Max Ventures fokus.
Hittills har sammanlagt 47 investeringar gjorts från Max Ventures två befintliga riskkapitalfonder. Den första fonden har enbart pengar från familjen Stenbeck och gör inga fler nyinvesteringar, utan enbart uppföljningsinvesteringar i befintliga bolag. Den andra fonden, som har ett kapital på tio miljoner dollar och även tagit in pengar från externa investerare, har däremot utrymme att göra ytterligare 6-7 investeringar.
Gå till toppen