Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Steve Angello samlar in julklappar i Malmö: ”För mig handlar det om att inte snacka, utan att verkligen göra skillnad”

842 julklappar vill världsstjärnan Steve Angello samla in till behövande i Malmö. ”Får vi inte in det får vi springa till leksaksaffären och handla resten själva”, säger Angello som på torsdagen tog emot pris för årets destinationsfrämjande prestation i Malmö.

Steve Angello i samtal med Katrin Stjernfeldt Jammeh under torsdagens grötfrukost och prisutdelning i Malmö rådhus.Bild: Hussein El-alawi
Sedan Swedish House Mafia-stjärnan Steve Angello förklarade att han vill göra skillnad i samhällsutvecklingen i Malmö och Sverige har intresset varit enormt. Projektet ”För vårt Malmö” har fått folk att skicka tummen upp och hjärtan, men för Steve Angello är det inte viktigt om folk samtidigt inte gör något.
– För mig handlar det om att inte snacka, utan att verkligen göra skillnad. Det är inte så svårt. Jag har också saker att göra, men jag väljer att träffa ungdomar istället för att göra de där dagliga grejerna jag också måste göra. Det är så många som tycker att andra ska göra saker, när de egentligen själva borde kavla upp ärmarna och göra, säger Steve Angello när Sydsvenskan träffar honom på torsdagen.
Steve Angello,Bild: Hussein El-alawi
På morgonen var han i Malmö rådhus för att ta emot ett pris från Destinationssamverkan AB och i motiveringen stod det bland annat: ”Du inger hopp och du visar att inget är omöjligt och att man ska våga tro på sin dröm”. På torsdagseftermiddagen var Angello på Malmö Live för att slå in julklappar i det pågående insamlingsprojektet. Redan i våras deklarerade han att han skulle samla in julklappar till behövande i Malmö. I samarbete med Clarion Malmö Live, Fryshuset, Röda Korset, Stadsmissionen med flera pågår nu insamlingen där vem som helst kan lämna oinslagna julklappar på Malmö Live. Den 17 december avslutas insamlingen och då ska julklapparna börja delas ut till behövande mammor och deras barn i Malmö.
Kommer du själv att dela ut julklappar?
– Vi får se. Det får inte bli något kaos för att jag ska vara med. Det finns många som skäms för att behöva hämta julklappar, så vi vill inte göra en för stor grej av själva överlämnandet, säger Steve Angello som uppmanar alla han träffar att skänka en julklapp.
Än så länge ligger det runt 600 julklappar under granen på Malmö Live, men Steve Angello hoppas på flera. I somras talade han om 5 000–10 000 julklappar, men organisationerna som jobbar med utdelningen har satt ett tydligt mål på 842 julklappar för att det är det mest akuta behovet.
– Får vi inte in det får vi springa till leksaksaffären och handla resten själva, säger Steve Angello.
Den 12 december drar nästa del i Steve Angellos Malmösatsning igång på Stortorget där Angello i somras stod och gjorde en gratiskonsert under Malmöfestivalen. Den här gången kommer det att bli en utställning med framtidsdrömsteckningar från Lindängeskolans elever som Angello träffade i våras. De vanliga flaggorna på Stortorget ska under två veckor bytas ut mot flaggor med bilder från Angellos konsert i somras och efter jul ska de signerade fotoflaggorna auktioneras ut. Det ska även bli ett utomhusdisco på Stortorget där man med ett knapptryck ska kunna sätta igång två av Steve Angellos låtar och en ljushow. Dessutom kommer det att finnas stora bilder från Malmöfestivalkonsertens stora nationsflagghyllning. Konserten var ett känslosamt ögonblick för Angello.
– Sekunden vi startade konserten var häftig. När musiken drog igång och man såg folkmassan som sträckte sig ut över torget och in i alla gränder. Då kände jag att det är det här vi har jobbat för. Det kändes som om man spelade VM-final på hemmaplan, säger Steve Angello.
Steve Angello tillbaka på Stortorget där han i somras uppträdde under Malmöfestivalen.Bild: Hussein El-alawi
Målet med ”För vårt Sverige” har varit att samla in mellan 35 och 70 miljoner kronor. Steve Angellos bundsförvant Ali Eftekhari, som ligger bakom housefestivalen Big Slap, berättar att han pratat med stora företag om samarbeten.
– Många säger då ”vi har redan gjort vår välgörenhet för i år”. Vad är det för svar? Vi vill inte bara ha pengar, utan vi vill ha riktigt engagemang, säger Ali Eftekhari.
Nästa år fortsätter Angello arbetet i ”För vårt Sverige" och "För vårt Malmö”. Bland annat kommer man att göra en satsning på Rosengårdsskolan.
– Det finns inget slut på det här. Vi vill göra skillnad, så det är viktigt att vi inte släpper taget utan fortsätter och fortsätter tills man inte står på benen längre. Välgörenhet ska vara något man gör utan att tänka.
Så hur många procents chans är det att du står på Big Slaps scen i Malmö i sommar?
– Ha, vi får se. Det beror på hur många julklappar vi får in, skrattar Steve Angello.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen