Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt nej till arbetsmyndighet i EU

Arbetsmarknadsministern lydde order och röstade nej till en ny arbetsmyndighet i EU. Fast hon hade velat säga ja – och oroas nu över att Sverige inte ska få gehör för sina synpunkter när frågan går vidare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Arkivfoto.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
När EU:s arbetsmarknadsministrar med stor majoritet enades om sin syn på skapandet av Europeiska arbetsbyrån (ELA) var det bara två länder som sade nej: Ungern och Sverige.
– Det finns en risk för att etablerandet av myndigheten kommer att öka den administrativa bördan utan att ge betydande inverkan så Sverige kan inte stödja förslaget, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i den offentliga debatten.
Regeringen hade velat säga ja, men röstades ner av en majoritet i EU-nämnden i fredags. Även om Johansson säger sig fortsatt vara tveksam till delar av förslaget tycker hon att det hade varit bättre att säga ja, för att ha en starkare ställning när frågan nu ska slutbehandlas tillsammans med EU-parlamentet.
– Nu har vi ju inte ställt oss bakom den allmänna inriktningen så då har vi mycket begränsat inflytande i den fortsatta processen, beklagar ministern efter mötet i Bryssel.
– De allra flesta länderna har invändningar och är inte helt nöjda, men vill vara med i den fortsatta processen och driva det eller det. Men riksdagen valde att vi skulle ställa oss utanför och då har jag att följa det, säger Ylva Johansson.
Fakta

ELA

EU:s arbetsmarknadsminister ställde sig på torsdagen med stor majoritet bakom förslaget om att inrätta Europeiska arbetsbyrån (ELA).

Tanken är att myndigheten ska ägna sig åt att informera om rättigheter och skyldigheter och även underlätta samarbetet mellan medlemsländerna i frågor om utstationering och sociala villkor vid arbete i andra länder.

Torsdagens beslut innebär att slutförhandlingar nu kan inledas med EU-parlamentet, där ansvarigt utskott enades om sin åsikt i mitten av november. Om parterna kan enas är det tänkt att ELA ska upprättas redan under 2019 och fullt ut vara i bruk 2023.

Gå till toppen