Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två av fem revisorer var inte valbara

Tidigare uppdrag och släktband avgjorde – varken Liberalernas eller Sverigedemokraternas kandidater till posterna som kommunrevisorer i Vellinge är valbara. Nu får partierna hitta nya namn.

Av fem kommunrevisorer har Moderaterna tre stolar. Liberalerna har en plats – och Sverigedemokraterna en.
Under onsdagens omröstning i fullmäktige gick Carina Wutzler (M) upp i talarstolen och påtalade att varken Boel Franzén Sveger (L) eller Ann-Lis Lexryd (SD) var valbara enligt kommunallagen.
– L:s kandidat har andra uppdrag i kommunen vilket inte är tillåtet och SD:s kandidat har nära anhörig som har uppdrag vilket inte heller är tillåtet, säger hon.
Partierna har i det läget två valmöjligheter: att direkt presentera nya namn – eller vakantsätta platserna till nästa möte. Både L och SD valde det senare alternativet.
Enligt Henrik Thorsell (L) ska partiet nu undersöka om Boel Franzén Sveger kan avsäga sig uppdrag för att stå kvar på listan.
SD har meddelat att man återkommer med ett nytt namn till nästa möte.
Ordförande för revisorerna under nästa mandatperiod blir Lars-Ingvar Ljungman (M).
Fakta

Det gör en kommunrevisor

De förtroendevalda revisorerna arbetar på uppdrag av kommunfullmäktige.

Revisorerna kontrollerar hur kommunens verksamheter sköts och om den kontroll som görs inom nämnderna är tillräcklig. De genomför också lekmannarevision av de kommunala bolagen.

Gå till toppen