Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utbildning ska ge bättre vård vid endometrios

En ny webbutbildning för vårdpersonal och uppdaterade nationella riktlinjer ska ge de uppemot 250 000 kvinnor i Sverige som lider av endometrios bättre vård. – Det är en väldigt stor grupp som lider eller lidit i onödan, säger Elisabeth Eidem, utredare vid Socialstyrelsen.

En ny webbutbildning för vårdpersonal ska ge endometriosdrabbade bättre vård. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar upp emot 250 000 kvinnor i Sverige. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern, vilket kan orsaka svår smärta vid mens och/eller samlag, besvär i tarmar och urinvägar. Tillståndet kan också leda till ofrivillig barnlöshet.
Samlad fakta från experter tyder på att omkring hälften av de drabbade har symtom som påverkar deras vardag, exempelvis skolgång eller möjlighet att arbeta.
– Om man fångar upp symtom tidigt och sätter in rätt behandling så blir många hjälpta. Genom att göra den här insatsen tidigt så kan vi förebygga att den här sjukdomen utvecklar sig och blir en annan sjukdom som är kronisk smärtsjukdom. De med svårare sjukdom måste också få rätt vård. De som får akuta smärtskov måste få rätt omhändertagande och det ska vara lika vård över hela landet.
Kunskapen om sjukdomen, både inom vården och allmänheten, är dock dålig och det kan ta många år innan drabbade får rätt vård. Det vill nu Socialstyrelsen ändra på och genomför en satsning för ökad kännedom, kunskap och stöd kring endometrios. Satsningen består dels av uppdaterade nationella riktlinjer med rekommendationer kring diagnostik, behandling och omvårdnad och dels av en webbutbildning för vårdpersonal.
– I riktlinjerna trycker vi på att det är viktigt att ta en korrekt sjukdomshistoria, att man frågar rätt frågor. När man kommer in och säger att man har problem med orolig mage, symtom som kanske liknar IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), så behöver man kanske fråga om mensen och om problemen med orolig mage är kopplade till menscykeln och svår mensvärk. Det här har inte alla haft kunskap om att göra, säger Elisabeth Eidem.
Webbutbildningen, som är i tre delar, innehåller filmatiserade fallbeskrivningar, intervjuer med experter, övningar och fakta och riktar sig till dem som arbetar i hälso- och sjukvården.
Fakta

Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern där vävnaden blir inflammerad.

Symtomen vid endometrios består av svåra smärtor i samband med menstruation. Det kan också göra ont i samband med samlag och/eller toalettbesök.

Sjukdomen kan påverka skolgång, arbete, och möjligheten att delta i sociala aktiviteter.

Om kvinnan har så pass svåra smärtor att vanliga värktabletter inte fungerar och om hon inte fungerar "normalt" i skola eller på arbetet bör hon söka hjälp.

Bland de behandlingar som tas upp i de uppdaterade riktlinjerna från Socialstyrelsen finns hormonläkemedel, smärtstillande medel, fysioterapi och andra icke-farmakologiska metoder och kirurgiska åtgärder. Nytt i riktlinjerna är råd om stödjande samtal samt tidig uppföljning efter nyinsatt behandling.

Källa: Socialstyrelsen

Gå till toppen