Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Besökare i vår stad förtjänar att mötas av mer än damm

Nog borde det gå att göra något med de tomma lokalerna på Malmö central, skriver Ismar Didić. Förhoppningsvis kan nya hyresgäster öppna om ungefär ett år, skriver Cecilia Granath på Jernhusen.Bild: Johan Pihlemark
Det finns mycket som kan sägas om Malmö. Denna stad har ansetts vara alltifrån ett svenskt Detroit till en stolthet för resten av Europa att skåda. Men en sak som man aldrig har kunnat säga om Malmö, är att Malmö är en tom plats. Så varför möts man då av flera tomma lokaler när man anländer vid Malmö centralstation? Flera lokaler, där affärer som Flying Tiger en gång stod, till kaféer som Starbucks, har alla stängts ner och under ett par år nu har dessa lokaler samlat på sig damm istället för kunder.
Det är ingen trevlig eller bra bild som företaget som äger lokalerna, Jernhusen, målar upp för Malmös invånare eller turisterna som kommer för att besöka vår vackra stad. Det kan kännas ytligt eller löjligt att kräva att Malmö centralstation öppnar upp fler butiker eller kaféer, men det är otroligt viktigt. Annars målar det upp en bild av staden som inte är sann. En bild som förmedlar att det verkar inte vara lönt att investera i Malmö. Att oavsett vad man öppnar, kommer det slutligen att stängas, trots att folk reagerar positivt på en viss verksamhet. Det är inte bara Jernhusen som är till att klandra, utan andra företag också, då detta problem verkar fortsätta och sprida sig ju mer man går in i Malmö. Det räcker bara med att ta en promenad runt köpcentret Entré för att inse detta.
Om priserna känns för höga i Danmark eller Tyskland, och om folk från städer med större utbud (till exempel Köpenhamn), kommer för att spendera sina pengar i ett land med lite behagligare priser, så förtjänar de väl ett bättre utbud än det som Malmö har att erbjuda för tillfället. Sveriges tredje största stad får inte välkomna besökare med damm och tomhet, och de företag som äger lokalerna måste kunna inse problemet med detta. Oavsett om det är de höga hyrorna eller om privatägda företag har fått en negativ bild av Malmö för att investera och hyra, eller vad anledningen än är, så spelar det egentligen i slutändan ingen roll - detta måste ta slut. Det får vara nog med att se MKB:s blåa skyltfönster med texten ”Här händer snart någonting spännande”. Någonting spännande får gärna lov att hända nu. Det kvittar om det är en klädesbutik som öppnas i de här lokalerna eller en gullig liten bistro, vår stad förtjänar någonting istället för ingenting.

Ismar Didić

Svar:

Malmö Centralstation är en levande plats med cirka 70 000 besökare om dagen. Behov av service till resenärerna förändras över tid och vi utvecklar kontinuerligt erbjudandet på stationen där nya hyresgäster har etablerat sig under året. Vi planerar nu för en större ombyggnation på stationen, vid bussterminalen, samt vid lokalerna där Starbucks låg. Hyresgästerna har under året successivt flyttat ut för att göra ombyggnationen möjlig. Den ombyggnad vi planerar kommer ske varsamt då byggnaden är K-märkt och vi vill ta hand om de unika lokalerna på bästa sätt. Vår förhoppning är att nya hyresgäster kommer kunna öppna i slutet av 2019.

Cecilia Granath

Chef företagskommunikation Jernhusen
Gå till toppen