Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hyllar föräldrarna efter "Idol"-vinsten

Sebastian Walldén står som vinnare i "Idol" 2018 – och lyfter fram att han är den första öppna hbtq-personen som tar hem tävlingen. – Det känns helt otroligt, säger han.

Sebastian Walldén från Göteborg röstades fram till vinnare av "Idol" 2018.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Med Aviciis "Without you", tittarnas val "Back to black" av Amy Winehouse och vinnarlåten "Everything" övertygade Sebastian Walldén tittarna – nu står han som vinnare i TV4:s "Idol".
– Ett jättejättetack till alla som har röstat, utan er hade det här inte gått, säger han.
När han gick upp på scenen i Globen var det som att all nervositet släppte, berättar Sebastian Walldén.
– Tidigare i dag tänkte jag att "jag skiter i det här, jag ger upp och ballar ur". Sedan klev jag upp och det var roligt, jag trodde att jag skulle vara nervös men jag hade bara kul, säger han.
Sebastian Walldén har tidigare i programmet pratat om att våga vara sig själv och komma ut – och sjöng i ett tidigare avsnitt en kärlekslåt till sig själv för att han till slut har accepterat vem han är.
– Jag är den första öppna gaykillen som går och vinner "Idol" genom alla år som tävlingen har funnits, det visar att Sverige är så långt framme och att vi kämpar på bra. Vi är inte så trångsynta längre och det märks. Det är en ära att få vara den första hbtq-personen som gör det här, säger han.
Han tackar även sina föräldrar för deras stöd, både genom tävlingen och i livet.
– Ni har aldrig gett upp om mig, alltid låtit mig klä mig i de kläder jag vill, jag fick vara den jag ville och ni har stått upp för mig någonting helt otroligt, säger han och vänder sig mot sin mamma och pappa.
TT: Var kommer du att vara om fem år?
– Då hoppas jag att jag har slagit igenom stort här hemma och tagit mig in i svenskarnas hjärtan.
Kadiatou Holm Keita slutade på en andraplats – och är trots att hon inte vann nöjd med sin prestation.
– Jag har aldrig känt mig stolt över mig själv tidigare, så mycket som jag har utvecklats den här hösten, så många människor jag har lärt känna, så mycket jag har lärt mig. Jag går härifrån med det största priset man kan få, väldens lärorikaste resa, säger hon.
Även Sebastian Walldén hyllar Kadiatou Holm Keita.
– Det här är inte det sista ni har sett av henne, hon har hela paketet, hon är en världsstjärna, säger han.
Fakta

Årets vinnare av "Idol"

Sebastian Walldén

Född i Göteborg 1995

Vinnare av "Idol" 2018 och dessutom aktuell med singeln "Everything" som är årets vinnarlåt. "Everything" med Sebastian Walldén släpptes omedelbart efter att finalen i Globen hade avgjorts.

Utsågs under årets säsong av "Idol" till den mest talangfulla deltagaren i programmets historia av jurymedlemmen Kishti Tomita.

23-åringen vill i framtiden bli en folkkär artist och underhållare precis som förebilden Barbro "Lill-Babs" Svensson (1938­–2018).

Innan han blev "Idol"-Sebastian med hela svenska folket var han bland annat känd för sitt deltagande i dokusåpan "Paradise hotel: förspelet".

Fakta

Tidigare "Idol"-vinnare

2004: Daniel Lindström

2005: Agnes Carlsson

2006: Markus Fagervall

2007: Marie Picasso

2008: Kevin Borg

2009: Erik Grönwall

2010: Jay Smith

2011: Amanda Fondell

2013: Kevin Walker

2014: Lisa Ajax

2015: Martin Almgren

2016: Liam Cacatian Thomassen

2017: Chris Kläfford

Fotnot: 2012 sändes inte "Idol" då TV4 i stället satsade på "X factor".

Gå till toppen