Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inwido

”Det är väldigt chockartat för oss”

Det råder sorg hos Inwido efter vd och koncernchefen Håkan Jeppssons bortgång. Även på Malmö stad känner man tomhet efter förlusten av en stor näringslivsprofil i regionen.

Håkan Jeppsson blev 57 år.Bild: Lars Brundin
– Jag fick beskedet för bara någon timme sedan. Allt är väldigt chockartad för oss, säger en märkbart tagen Peter Welin, finanschef för Inwido, när 8till5 når honom vid lunchtid på fredagen.
Nu tar han även över det operativa ansvaret i företaget som tillförordnad vd och koncernchef, fram till dess att styrelsen hittar en permanent lösning.
Peter Welin tar över det operativa ansvaret i Inwido efter Håkan Jeppssons bortgång.Bild: Inwido
– Vi måste hantera situationen så gott vi kan. Det är fortfarande svårt att ta in det hela, att Håkan verkligen är borta, säger Peter Welin.
Håkan Jeppsson kom till Inwido 2009 som ny koncernchef, och har därefter utvecklat bolaget till en av Europas största fönster- och dörrkoncern, med Fjärde AP-fonden och Swedbank Robur Fonder som största aktieägare.
För cirka fyra år sedan tog Jeppsson Inwido till börsen - då med investmentbolaget Ratos som ägare.
Den Malmöbaserade fönster- och dörrproducenten har primärt fokus på konsumentmarknaden som utgör drygt 70 procent av försäljningen, och är huvudsakligen verksamt i Norden, de brittiska öarna, Polen, Tyskland och Österrike.
I fjor redovisade koncernen närmare 6,5 miljarder kronor i omsättning och drygt en halv miljard kronor i rörelseresultat.
Tidigt på fredagseftermiddagen hade Inwidos styrelse, koncernledning och personalen i Malmö informerats om Håkan Jeppssons bortgång. Samtidigt som sorgen bearbetas måste ledningen också vidarebefordra det tragiska budskapet till samtliga medarbetare inom koncernen.
– Just i den här stunden sitter vi och ringer runt till chefer i våra dotterbolag och berättar vad som hänt, säger Peter Welin som var mångårig kollega och vän med Håkan Jeppsson.
– Jag och Håkan jobbade tajt ihop i nästan tio år… Tänk dig själv... Du får ursäkta men det är rätt så omtumlande just nu, säger Peter Welin.
Även på Malmö kommun sörjer man förlusten av en frontfigur för staden.
– Jag och Håkan har känt varandra i över 30 år, så det här känns djupt. Det är en tung förlust, och man har ännu inte riktigt landat i det, säger Pehr Andersson, stadens näringslivsdirektör.
Bortsett från det personliga planet betonar han Håkan Jeppssons betydelse för Malmö.
– Han har varit, och är, en väldigt stark näringslivsprofil i regionen. Både genom sitt engagemang som ordförande för MFF men också som koncernchef för Inwido, ett börsnoterat bolag med huvudkontor i Malmö. Det är vi oerhört stolta över, säger Pehr Andersson.
Läs mer: Ideon Open och Inwido i unik innovationssatsning
Läs mer: Inwido miljonsatsar på ökad innovationstakt
Läs mer: Inwido växer med förvärv i Finland
Läs alla artiklar om: Håkan Jeppsson 1961–2018
Gå till toppen