Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter skitmålet – VM-debutant i målet igen

Nollan spräcktes av ett skitmål med fyra sekunder kvar av debuten mot Norge. När Måns Parsjö Tegnér gör sin andra VM-match mot Lettland är den egna koncentrationen en av hans främsta motståndare.
– När matchen går ned i puls är det svårare att hänga med, säger målvakten.

Sveriges målvakt Måns Parsjö Tegnér och backen Rasmus Enström under måndagens gruppspelsmatch mot Norge i innebandy-VM.Bild: Jessica Gow/TT
Sverige är det enda obesegrade laget när innebandy-VM i Prag nu är inne i slutspelsfasen. Blågult avslutade gruppspelet med tre raka segrar och en målskillnad på 39–5.
Dalenmålvakten Måns Parsjö Tegnér är en av VM-debutanterna i den svenska truppen som i eftermiddag möter Lettland i kvartsfinal. Mästerskapsdebuten mot Norge (9–1) i måndags slutade med att hans nolla spräcktes med bara fyra sekunder kvar av tredje perioden. 24-åringen från Falun skrattar till när TT för målet på tal.
– Det var väl ett ganska klassiskt skitmål. Ett avslut som egentligen går rakt mot mig och vår back. Jag är lite osäker, och så styrs den via backen, eller en norsk spelare, i mål. Surt, det hade varit fint att få hålla nollan i sin första VM-match, säger Måns Parsjö Tegnér.
Internationella innebandyförbundet vill både att sporten sprids över hela världen, men också att den blir jämnare på den högsta nivån. Sedan det första världsmästerskapet i Stockholm 1996 har Sverige och regerande mästarlaget Finland mötts i nio av elva VM-finaler. Parsjö Tegnér medger att nivån under inledningen av hans första VM varit klart lägre än seriespelet hemma i SSL, men att det innebär andra utmaningar.
– Det blir lite svårare att hålla sig fullt fokuserad. När man inte har så mycket att göra blir det kanske lite mer slumpartade chanser, kontringar som det bjuds till på. När det är ett högt tempo och det händer saker är det lättare att hänga med, säger han.
Vad har du för knep för att hålla dig koncentrerad?
– I ett VM har du lite gratis, man är så pass laddad hela tiden. När man väl kör så kör man. Det är även en konkurrenssituation mellan mig och Rehn (Johan) så det är svårt att sväva iväg i och med att båda försöker maximera den tid vi får på plan.
Efter att Falunmålvakten Rehn vaktat målet senast i totalöverkörningen mot Danmark (25–0) i tisdags är Parsjö Tegnér tillbaka mellan stolparna mot ett fysiskt spelande Lettland. I en förmodad VM-semifinal väntar Schweiz för Sverige, men Parsjö Tegnér springer inte iväg i slutspelstankarna.
– Det viktigaste är att vi gör en bra match och avancerar. Att hålla nollan blir en extra morot, i och med att det blev så snöpligt i förra matchen. Jag sade det då att "vi tar den nollan senare fram i VM".
Fakta

Måns Parsjö Tegnér

Född: 1 januari 1994 i Falun (24 år).

Bor: Umeå.

Position: Målvakt.

Civilt jobb: Bankrådgivare.

Moderklubb: IBF Falun.

Seniorklubbar: IBF Falun (2011–2014), IBK Dalen (2015–).

Gå till toppen