Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Helt vettlöst att sluta jaga vilda djur

Att avveckla jakten vore fullständigt vettlöst. Hur tror förespråkarna för detta att det då skulle se ut i skog, mark och på åkrar och ängar, skriver Per-Axel Stenström.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det pågår en diskussion under Åsikter om jakt ur olika perspektiv. Nu senast med ett inlägg av Anna-K. Lundberg (Sydsvenskan 5 december) där hon föreslår att jägare bör få utlopp för sina drifter på skjutbanor istället för i den ”vilda” naturen med vilt i sikte.
I ärlighetens namn skulle jag själv ha svårt att nedlägga vilt som råddjur, hjort och älg.
Men samtidigt äter jag med viltkött med god aptit. Ett gott alternativ till industriuppfödda djur med alla dess nackdelar och ofta bristande etik.
Att avveckla jakten vore fullständigt vettlöst. Hur tror förespråkarna för detta att det då skulle se ut i skog, mark och på åkrar och ängar?
Vildsvinens härjningståg är väl ett strålande och nedslående exempel.
De naturliga predatorerna för tidigare nämnda djur finns bara i mindre eller mycket små populationer och skulle knappast kunna hålla berörda viltbestånd på en för naturen och lantbruket hållbar nivå.
Älgarna må protestera, men så länge familjeplanering och födelsekontroll inte är en del av dessa våra däggdjursfränders levnadsstrategi, är den planerade jakten av predatorn människa en nödvändighet.

Per-Axel Stenström

Lund
Gå till toppen