Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ja till fortsatt verksamhet för ensamkommande i ett halvår

Kommunstyrelsen har godkänt Lundakvintettens förslag om att verksamheten för ensamkommande över 18 år ska fortsätta i maximalt ett halvår till. Men alla oppositionspartierna hade andra förslag.

Styrets förslag är att avsätta 940 000 kronor. Tanken är att pengarna i huvudsak ska användas till personalkostnader för ett nytt boende, i ett före detta HVB-hem i Björnstorp. Kontraktet för det nuvarande boendet på Hotell Ahlström går ut vid årsskiftet.
Totalt beräknas omkring 30 ensamkommande finnas i verksamheten vid årsskiftet. Antalet bedöms sedan minska i takt med att Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen handlägger deras asylärenden.
Senast den 30 juni nästa år ska boendet avvecklas. Socialnämnden får av Lundakvintetten i uppdrag att i samverkan med civilsamhället se till att det finns värdfamiljer eller andra boendelösningar för de personer som är kvar inom verksamheten då.
De rödgrönrosa partierna ville alla i kommunstyrelsen att man skulle avsätta 2,1 miljoner kronor till verksamheten. De sa också nej till att sätta en tidsgräns, som styret föreslagit.
Sverigedemokraterna ville säga nej till att fortsätta verksamheten överhuvudtaget.
Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.
Gå till toppen