Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kävlinge klättrar mot toppen i skolrankning

Skolorna i Kävlinge kommun är 20:e bäst i Sverige, visar en ny sammanställning. Det är den högsta placering någonsin för kommunen.
– Det känns jättebra. Äntligen. Det visar att våra skolor är bland de bästa i landet, säger Camilla Mårtensen (L), ordförande i bildningsnämnden.

"Det är ett långsiktigt och målmedvetet arbete som tagit oss hit", säger Camilla Mårtensen (L) i Kävlinge.Bild: Liberalerna
Det är SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som rangordnat alla svenska kommuners skolor vilket man gör varje år. Här tittar man bland annat på betygen genom meritvärdet, ämnesprov, omvärldskunskap samt kostnader.
Förra året rasade Kävlinge kommun i denna jämförelse, men har nu klättrat rejält: från plats 88 till plats 20.
Förra årets ras analyserades och man gjorde en del ändringar.
– Vi hittade vissa strukturfel som är åtgärdade nu. Vi upptäckte till exempel att det var lite för lätt på vissa skolor att få anpassad studiegång. När man får det väljer man bort något ämne vilket innebär att man inte kan få fulla meritpoäng. Det har vi åtgärdat och erbjuder i stället särskilt stöd – det är bättre för individen, säger Camilla Mårtensen.
Att Kävlinge kommer högt i just SKL:s skolrankning glädjer extra mycket.
– Det här är den undersökning som vi hela tiden jämför oss med. Här är det de faktiska värdena som är de viktiga, säger hon.
Fakta

Kävlinge i Öppna jämförelser – grundskola 2018

Placering i Sverige: 20 (förra året 88).

Meritvärde i årskurs 9: 247,0 (I riket: 228,7).

Liten skillnad i meritvärde mellan pojkar (242,2) och flickor (252,5).

Behöriga till yrkesprogram: 94,7 % (I riket: 84,4%).

Elever i åk 9 som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen : 90,3 % (I riket: 75,6%).

Elever i åk 6 som når målen i matematik och svenska: 94,1 % respektive 95,0 % (I riket: 89,5% respektive 94,4%).

Källa: Kävlinge kommun

Kommunledningen hade länge som mål att hamna bland tio i topp i denna rankning, men har nu skippat det målet och tittar i stället på meritvärdena. Där har man ökat rejält i år vilket gjorde att man hade på känn att det skulle gå bra i denna rankning.
– Det som glädjer särskilt i detta är att så många av våra elever har tillräckliga betyg för att läsa vidare, det är det absolut viktigaste, säger Camilla Mårtensen.
Hur viktigt är det att hamna högt i skolrankningen?
– Det är viktigt, både för att vara en attraktiv boendekommun för familjer men också för individen, eleven, som kan göra sin livsresa när man lyckas, säger hon.
Vad är nästa mål?
– Att ligga bland de tio bästa. Men det är så små skillnader mellan kommunerna att även små förändringar kan ge stora skillnader i rankningen – så det finns inget som säger att vi inte dippar igen nästa år, säger hon.
På fredagen blir det tårtkalas för alla Kävlinge kommuns lärare och rektorer.
– Utan deras arbetsinsats hade vi inte nått detta fantastiska resultat. En viktig framgångsfaktor i att uppnå goda resultat är uthållighet och systematik i det dagliga arbetet i skolan, säger Barbro Börjesson, sektorschef Utbildning.
Det finns några delar man är särskilt nöjd med: det höga meritvärdet som dels ligger en bra bit över rikets snitt och är det högsta någonsin i Kävlinge, att det är liten skillnad mellan pojkar och flickors betyg och att andelen behöriga till yrkesprogram är den högsta någonsin i kommunen.
Gå till toppen