Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Kyrkorna ett kulturarv som tillhör alla svenskar

Eva Kramer tar Oxie kyrka som exempel på skyddsvärda kyrkor.Bild: Martin Andersson
Jag läser i Skånska Dagbladet en artikel där kyrkoherde Per Svensson diskuterar den blygsamma höjningen av kyrkoskatten i Malmö, betydligt lägre än exempelvis Bunkeflo och Lund.
Det finns flera skäl till att politikerna vill höja kyrkoskatten: dels minskar skatteunderlaget när människor varje år går ur Svenska kyrkan och dels är hjälpbehoven större i Malmö än i andra pastorat säger kyrkoherde Per Svensson och fortsätter, redan nu kan det bli aktuellt att sälja eller riva flera byggnader.
Jag är en privatperson utan anknytning till Svenska kyrkan mer än min starka känsla för kultur, arkitektur, bevarandet av historia med mera.
Några av våra vackra kyrkor har tvingats stänga på grund av rasrisken. Personalstyrkan måste minska. Personalstyrkan innebär allt ifrån kyrkovaktmästare till präster och då menar jag också jourhavande präst.
Jag är ingen flitig kyrkobesökare men det har hänt att jag och någon närstående under en vanlig dag vi haft tillsammans eller en gemensam semesterdag gått in i en kyrka för att sitta en stund och bara njuta av stillheten och skönheten.
Våra kyrkor bär också på ett svindlande kulturarv. Ett exempel är Oxie kyrka. Jag läser Wikipedia i datorn: ”Oxie kyrka uppfördes på 1100-talet och räknas idag som Malmö kommuns äldsta kyrka. De enda delarna som är kvar sedan 1100-talet är långhusets norra och södra väggar. Takvalvet byggdes på medeltiden och kyrkan har också fått ett trappgaveltorn”. Jag och min syster besökte Oxie kyrka nyligen för en minnesgudstjänst för min mor som avled under juli månad, det var en oerhört stämningsfull stund.
Våra, vi alla i Sverige, det är våra kyrkor som är ovärderliga kulturskatter som sagt ligger mig varmt om hjärtat att bevara, inte bara för min egen del utan också för allas våra barn, barnbarn och släkterna som komma skall …
Sätt dig ner en liten stund och tänk över om du kan tänka dig om du vill vara med och bidra till att dessa får en chans att leva vidare, det är ditt val.

Eva Kramer

Gå till toppen