Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Svenskt lantbruk blöder efter torkan – och regeringens krisstöd räcker inte för att få bönderna på fötter. Nu kräver LRF att konsumenterna är med och betalar. – Ska bönder överleva måste priserna upp. Annars minskar produktionen av svenskt och vi får brist på svenska produkter, säger LRF:s ordförande Palle Borgström till TT.

LRF vill se höjda matpriser, för böndernas skull. Arkivbild.Bild: Nora Lorek/TT
Enligt Jordbruksverkets sektorkalkyl för jordbruket, EEA, så torkade 75 procent av nettoinkomsten bort för lantbrukarna under den långvariga värmen i somras. Det motsvarar hela 6,6 miljarder i förlorad arbetsinkomst, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som kallar det en katastrof. I spåren av sommarens torka ses kraftigt minskade skördar och brist på foder till djuren.
Regeringens krisstöd, varav den första delen på 400 miljoner kronor betalades ut i förra veckan, räcker inte långt, enligt lantbrukarna. Och den andra utlovade delen fanns inte med i övergångsregeringens avskalade budget. Totalt täcker stödet dessutom bara tio procent av förlusten, påpekar Palle Borgström som nu efterlyser stöd från hela livsmedelskedjan – och i slutändan konsumenterna.
– Bönderna kan inte ensamt bära de resterande 90 procenten, säger han.
TT: Vilka matpriser måste höjas?
– Hela spektrat, från kött och mejeri till vegetabilieprodukter.
Hur stora prishöjningar som behövs vill Palle Borgström inte gå in på, men enligt en undersökning från bondeägda Lantmännen behövs i genomsnitt en höjning med fem procent.
För kött, mejeri, spannmål, frukt och bär kan det krävas ännu kraftigare prishöjningar.
– Det är på den nivån, det kanske allra viktigaste är att höjningen går hela vägen till bönderna, säger Palle Borgström.
TT: Tror du att svenska konsumenter verkligen är beredda att betala mer när det finns billigare utländska produkter?
– Jag tror det, vi har ett stort stöd från konsumenterna. Det märkte vi i somras att man bryr sig och är orolig för svenska bönder.
Fakta

Matprisets utveckling

Så här mycket steg priset i procent för jordbruksreglerade livsmedel mellan september 2017 och september 2018:

• Mjöl, gryn och hårt bröd steg med 0,9 procent.

• Matpotatis steg med 21,8 procent.

• Mjölk steg med 2,5 procent.

• Socker steg med 3,6 procent.

• Grädde steg med 7,1 procent.

• Ost steg med 1,6 procent.

• Smör steg med 12,7 procent.

• Nötkött steg med 0,7 procent.

• Griskött steg med 1,2 procent.

• Ägg steg med 1,4 procent.

Totalt steg konsumentprisindex för jordbruksreglerade livsmedel (KPI-J) med 2,3 procent under perioden. Indexet mäter prisutvecklingen ut till konsument.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Gå till toppen