Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lyckat trepartsbyte av njurar genomfört

Ett så kallat njurbytesprogram har genomförts i Sverige för första gången, rapporterar SVT Nyheter. Programmet bygger på de teorier som fick Nobels ekonomipris 2012. – Allting fungerade precis som vi hade tänkt oss, säger överläkare Lars Wennberg.

Tre personer har fått nya njurar genom ett så kallat njurbytesprogram. Bilden är från en annan slags operation. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson / TT
Anhöriga till tre njursjuka personer donerade varsin njure till programmet. De donerade njurarna matchades sedan till de sjuka personerna.
För att en organdonation ska kunna genomföras måste mottagaren och donatorn vara immunologisk kompatibla. Omkring en tredjedel av alla donatorer är inkompatibla med den mottagare som de vill donera till.
I det här projektet har man lyckats sammanföra tre inkompatibla par.
– Tidigare har vi behövt tacka nej till erbjudandet om en donation om paren varit inkompatibla. Vi har då behövt hänvisa patienten till väntelistan för att få en njure av en avliden person. Det har varit ett stort problem, säger Lars Wennberg, patientflödeschef på njurtransplantationsverksamheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, till SVT.
För att koppla ihop donatorer och mottagare har man använt en matematisk algoritm som tagits fram vid Lunds universitet, och som i sin tur bygger på den matchningsteori som gav Nobelpriset i ekonomi 2012.
Gå till toppen