Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Många välbeställda har svårt med inlevelsen

Jag håller fortfarande fast vid att ekonomisk fördelning är lösningen på många problem, skriver Jonas Thornell.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Svar på Krister Petterssons bemötande av mitt tidigare debattinlägg, Sydsvenskan 28 november.
Läs också Därför är rika människor så gammalmodiga
Läs också De rikaste behöver intressera sig för rättvisare ekonomisk fördelning
Det händer något med den som blir rik. Han och hon ruttnar ibland inombords! Kapitalism kan ses som ett pockande begär som inte går att hejda - ett sjukdomstillstånd. Den som lyckats erövra vill bara ha mer och mer. För några få decennier sedan var denna kapitalism oftast associerad med män som lyckats väl med ett företag som bedriver någon form av handel. Idag sitter även många kvinnor på toppjobb inom näringslivet och de utgör också en större procentuell del bland ägarna på industri- och kapitalmarknaderna. I Sverige har vi numera även många personer som blivit stenrika efter avslutad politisk karriär, eller genom chefsjobb på statliga företag och inom offentlig förvaltning. Alla dessa ekonomiskt välsituerade har inte sällan bristande förmåga vad beträffar inlevelse i hur fattiga människor har det; till exempel att det är nödvändigt med ekonomiska inköp i livsmedelshallar med lågprisprofil och försakande av semesterresor.
När rika träffas i sociala sammanhang diskuterar de inte sällan ämnen som lyxiga resor, kapitalplaceringar, inköp av onödig elektronik och statusprylar de inte behöver, extraordinära maträtter de ätit på svindyra krogar samt förra årets kläder och skor. Än värre är att deras barn och undersåtar som också vill komma upp sig i samhället lär sig att bete sig på liknande sätt.
Jag håller fortfarande fast vid att ekonomisk fördelning är lösningen på många sociala, hälsomässiga och miljörelaterade problem.

Jonas Thornell

Gå till toppen