Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SOS Alarm ska bli snabbare med ny teknik

Genom att använda positionsdata från mobiltelefonerna kan SOS Alarm snabbare nå fram till nödställda. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
SOS Alarm vill kunna nå fram till nödställda snabbare genom att använda sig av positionsdata från inringares telefoner i stället för att som nu förlita sig på platsdata från mobiloperatörerna, rapporterar Studio Ett i Sveriges Radio. På så sätt blir positioneringen mycket mer exakt.
– Vi ser det nästan som oetiskt att inte använda den teknik som finns, säger Björn Skoglund, ansvarig för 112-tjänsten på SOS Alarm, till radion.
Den här tekniken använd redan i flera länder, exempelvis i Finland.
– Jag tycker nog att vi har tvekat lite väl länge, så nu har vi tagit beslutet att starta i gång det här, säger Björn Skoglund, som påpekar att svensk lagstiftning inte är tydlig på den här punkten.
Som det ser ut nu får SOS Alarm en position via telefonoperatören när man ringer 112, men det handlar om en yta på i snitt tre kvadratkilometer. Och ibland stämmer inte ens den. Platsdata från telefonens inbyggda system har i stället en precision på 5–20 meter.
Gå till toppen