Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Skånekommunerna tävlar om vilken som är värst

Gertrud Anljung skriver bland annat om de omdiskuterade husvagnarna i Staffanstorp.Bild: Hussein El-alawi
Vissa skånska kommuner verkar tävla om Värstingpriset.
Först på plan var Sjöbo där en etablerad centerpartist sommaren 1987 motionerade om folkomröstning för att förhindra flyktingar att försöka etablera sig där. Det var första gången den nya diskrimineringslagen skulle prövas, så lagens tanke – att alla människor har samma värde – förverkligades inte till fullo. Det var en god vän till mig som polisanmälde händelsen, så jag känner dubbelt vemod över utgången, rent juridiskt, och humanitärt. Fortfarande används Sjöbo som signalement på en främlingsfientlig politik.
Senare ville Vellinge inte vara sämre, utan där gick de väldigt högavlönade toppolitikerna och bestämde att ”här släpps ingen över bron”, det vill säga vi ska inte låta flyktingar komma hit. Ja, de var några fler skånska kommuner som också hängde på, men Vellinge stod ut mest av alla.
Så kom för ett par år sedan Staffanstorp och beslutade att de flyktingar – som inte själva valt, utan blivit skickade till Staffanstorp av Migrationsverket – de skulle inte få bo bland vanligt folk och därmed kunna integreras, nej de hänvisades till gamla husvagnar utanför all etablerad civilisation.
Som skåning med möjlighet att vistas även på andra orter i vårt land, får jag ofta frågan hur i hela friden jag står ut med att bo i denna främlingsfientliga del av landet.
Och som Lundabo sedan snart 59 år har man ju inte så mycket av yvas över; även här har vi politiker som inte begriper hur gott renommé skapas, utan fattar beslut utan att först ha fattat vad deras beslut kan leda till. Det har till exempel handlat om könsfördelningen på de högsta politiska posterna i kommunen.
Läs också Kanske glömde de bort vilket kön de har när de tackade ja till topposterna
Det som nu händer i Staffanstorp, är att det kommunala fastighetsbolaget beslutat sälja ut lägenheter som tidigare hyst Pilegårdens äldreboende, så att de omvandlas till bostadsrätter. Detta trots att det råder stor brist på just hyreslägenheter. Det ligger i farans riktning att en vinningslysten fastighetsägare köper upp rubbet och renoverar enligt högsta etablerade standard, så att dessa normala lägenheter förvandlas till jättedyra bostadsrättslägenheter. I vems intresse sker det?
Vad vi behöver, inte bara här i Skåne utan i hela landet, är ett regelsystem som ser till att vanligt folk får chans till ett acceptabelt boende, och att alla våra kommuner känner ansvar för att bidra till detta.

Gertrud Anljung

Gå till toppen