Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olika bud om resultat av Jemenförhandlingar

Jemens regering sågar Huthirebellerna i de pågående förhandlingarna på Johannesbergs slott. – De är inte seriösa, säger regeringens representant Rana Ghanem. Men FN:s budskap är att överläggningarna förs i en mycket positiv anda.

Abdul Malik al-Hajry och Abdul Majid Hanash, representanter för Huthirebellerna, vid en pressträff under Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott utanför Rimbo i Uppland.Bild: Henrik Montgomery/TT
Jemens regering föreslog i fredags att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa ska öppna igen, under förutsättning att flygplanen först inspekteras på annan plats.
– Vi har en vision om att (den regeringskontrollerade staden) Aden ska hysa Jemens självständiga flygplats, säger Jemens utrikesminister Khalid al-Yamani till nyhetsbyrån AFP.
Förslaget har dock avvisats av rebellerna som kräver att flygplan ska kunna flyga till Sanaa direkt från utlandet.
Regeringen kräver också att rebellerna lämnar al-Hudaydah (Hodeidah), en viktig hamnstad vid Röda havet, samtidigt som de Iranstödda Huthirebellerna vill att staden ska utropas till en neutral zon.
– Det borde vara en neutral zon skiljd från konflikten, och de militära styrkorna som kommer utifrån provinsen al-Hudaydah borde lämna, säger rebellernas chefsförhandlare Mohammad Abd al-Salam till Reuters.
I Jemensamtalen på Johannesbergs slott deltar den väpnade oppositionen och den saudiskstödda regeringen, som har sitt säte i Aden sedan Huthirebellerna intagit huvudstaden Sanaa.
Den jemenitiska regeringens representant Rana Ghanem kritiserar rebellerna.
– Förväntningar ställs utifrån erfarenhet, och utifrån min erfarenhet så skulle jag säga att nej, de är inte seriösa, säger hon till AFP.
– Men vi hoppas att detta kommer att bidra till att lätta på spänningen, och mildra det jemenitiska folkets lidande.
Samtidigt är FN måna om att föra fram en bild av framsteg i fredssamtalen. I ett uttalande på lördagskvällen konstaterar världsorganisationens sändebud Martin Griffiths att överläggningarna förs i en positiv anda:
"De två parterna är engagerade på ett seriöst och konstruktivt sätt i en detaljerad diskussion om förtroendeskapande åtgärder, minskning av våldet och ramverket för förhandlingarna."
Förhandlingarna har ingen egentlig agenda där punkt för punkt bockas av, enligt en FN-källa med insyn i vad som sker när parterna möts. Allting förhandlas parallellt och ingenting är "off the table", säger källan och beskriver en god stämning – det har till och med skrattats – på Johannesbergs slott.
Optimism råder, viss utveckling sker och gapet mellan parterna har minskats, är FN-källans sammanfattning av läget på lördagskvällen.
Den fråga som är närmast att få svar rör den redan överenskomna fångutväxlingen. Antal fångar som ska ingå och tidpunkten är sådant som återstår att reglera. Men det kommer att lösas "mycket snart", enligt källan.
Fakta

Jemen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Gå till toppen