Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Näringslivet bekostar ombyggnaden av AF–borgen

Finansieringen av AF-borgens ombyggnad är säkrad. Lunds näringsliv skänker miljontals kronor till projektet. Det betyder att ombyggnaden av borgen kan starta i vår.
– Det blir den största satsningen på fastigheten sedan 50-talet, säger Stina Åkesson, vd för AF-borgen AB.

”Från oss studenter hörs det glada tillrop och entusiastiskt jubel. För det är ju självklart att vi vill att vår borg, som vi alla slitit med kärlek och liv och lust, nu ska få det som behövs för att även i fortsättningen kunna vara vår självklara samlingspunkt”, säger Sara Ramberg, verksamhetschef i Akademiska föreningen. Till vänster Stina Åkesson, vd för AF-borgen.Bild: Ingemar D Kristiansen
I mars nästa år inleds ombyggnadsprojektet som består av tre delar:
* En ny stor hiss för transporter med ingång från markplan på baksidan av borgen mot Georg Karlins plats.
* En ny scen på bottenplan ersätter konsertsalen på plan två. Den nya scenen har plats för 130 personer i publiken. Den får egen foajé och bakutrymmen. Café Athen anpassas efter scenen, men studieplatserna bibehålls. En uteplats anläggs mot Lundagård utanför Athen.
* En ny trappa i södra delen av huset förbinder Stora salen med Athen. Större tillställningar kan därmed inledas i Athen och senare fortsätta till bords i Stora salen. Stora salen och dess biytor slås samman med konsertsalen. Scenen i Stora salen renoveras.
En större garderob, nya toaletter i markplan, förbättrad ventilation och ett nytt sprinklersystem på plan två planeras också.
Arbetet kommer att ske etappvis. Stora salen renoveras nästa höst, vilket innebär att de spex som har föreställningar under denna period får hålla till i andra lokaler.
– Vi letar för fullt efter ersättningsscener. Kanske kan de vara på Stadsteatern, säger Sara Ramberg, verksamhetschef i Akademiska föreningen.
En stor och bred trappa i södra delen av huset ska förbinda Athen med Stora Salen.Bild: ewa Fojab
Omkring en kvarts miljon människor rör sig i Borgen årligen och under senare år har antalet bokningar fördubblats.
– Det ställer sina krav. Det måste vara lätt att ta sig runt, säger Stina Åkesson, vd för AF-borgen.
– Borgen ska bli en bättre och mer funktionell mötesplats. Det ska finnas handikapptoaletter i olika delar av huset och hörslingor i salarna, fortsätter hon.
Renoveringen kostar 80 miljoner kronor och det är alltså tack vare donationer som den kan genomföras.
– Donationerna är generösa i rekordklass. Vi är lika delar glada och lätt rörda. Det visar att samhälle och näringslivet ser studentlivet som avgörande del i utbildningen. Till skillnad från många andra studentstäder har vi ett hus där vi kan hålla ihop, säger Pål Kastler, vice ordförande i Akademiska föreningen.
Bakom donationerna står AF Bostäder, Alfa Laval, Crafoordska stiftelsen, Grenspecialisten, Lunds universitet, Sparbanksstiftelsen Finn, Caroline och Paul Sverdrup samt Tetra Laval. Lunds kommun bistår med ett lån på sex miljoner kronor.
Donationerna täcker hela ombyggnaden och renoveringen, enligt Per Tryding, ordförande i AF Borgen AB. För att även förnya möblemang och scenutrustning inleder studenterna fundraising–kampanjen #backaborgen.
– Vi vill att övriga Lund ska få möjlighet att vara med och bidra – tidigare och nuvarande studenter och vanliga Lundabor beroende på vad man kan och vill. Det rör sig inte om jättemycket pengar vi behöver få ihop, säger Pål Kastler.
”Nuvarande trappa i södra delen av huset ersätts av en stor och bred som knyter ihop Athen med Stora salen, berättar Stina Åkesson”, vd för AF-borgen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen