Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ni hävdar att kvinnan är förtryckt och er lösning är att förtrycka henne mer

Kvinnor i niqab lyssnar på debatten om ett förbud för täckande slöja i det danska folketinget. Sedan den 1 augusti är det förbjudet att bära niqab och burka i offentliga miljöer i grannlandet.Bild: Mads Claus Rasmussen
Problemet är inte hennes niqab. Du är problemet.
Vi lär oss när vi är små att man inte får mobba andra. Man får inte skratta åt hur andra ser ut, vilka kläder de har på sig eller vilken frisyr de har. Vi vuxna dömer barn som mobbar andra och säger till dem att deras elaka ord är destruktiva. Vi säger också att den som mobbar andra oftast har en dålig självkänsla. Då måste rasister ha den sämsta självkänslan någonsin. Samma vuxna människor som fördömer mobbare attackerar muslimska kvinnor.
Varför tror många vuxna människor att det går bra att attackera beslöjade kvinnor, mer specifikt kvinnor med niqab? Niqab är mer främmande i väst än den vanliga huvudslöjan och därför är det förståeligt att folk tittar en extra gång när de ser en kvinna med plagget. Men vad jag inte förstår är hur man kan attackera dessa kvinnor, vare sig verbalt eller fysiskt. Det har cirkulerat ett antal filmklipp den senaste perioden sedan Danmarks lag om förbud mot burka och niqab trädde i kraft, där kvinnor med niqab filmar sig själva i bilen medan de är upprörda över att precis ha blivit verbalt eller fysiskt attackerade av rasister. Att man inte ens kan gå och köpa ett paket mjölk utan att någon ska komma skrikandes och säga att man ska åka tillbaka till sitt hemland? För övrigt är många kvinnor med niqab etniskt svenska kvinnor som konverterat. Vart ska de åka, tillbaka till sjukhuset där de föddes?
Som tur är gör inte detta våra beslöjade systrar rädda, tvärtom stärker det dem till att mot alla odds ändå klä sig som de själva vill. De lyder inte er, de lyder inte samhällets normer. De är medvetna om vad de utsätts för när de går ut, men de väljer ändå sina plagg baserat på sin starka övertygelse. De är bland de starkaste kvinnorna som finns.
Det är ingen som sagt att ni måste älska niqaben eller ens gilla den. Ni får ogilla den eller hata den hur mycket ni vill, men vad ni inte ska göra är att ge er på den som valt att ta på sig den. Många av er hävdar att de som har den på sig är tvingad till det, vilket först och främst inte stämmer. Tro det eller ej men många kvinnor vill ha på sig niqab men blir förbjudna av familjemedlemmar. Men även om det hade stämt, vad är det för logik att gå fram till en ”förtryckt” kvinna och förtrycka henne ännu mer? Era argument är ”islam förtrycker kvinnan” och då är er lösning att förtrycka henne mer. Vilken vrickad logik.
Att kläder kan vara så provocerande för vissa är skrattretande. Det spelar ingen roll om du vill kunna se ansiktet på personen. Det är fortfarande inte din rättighet att attackera henne, hon är inte din ägodel, hon är inte din dörrmatta. Hon är en kvinna med rättigheter.
Har inte era föräldrar lärt er när ni var små att även om man inte gillar en viss person så går man inte fram och skriker eller slår dem helt oprovocerat? Är det brist på uppfostran som gör er så fyrkantiga i ert tänkande eller är det bara ren idioti? Det enda hotet jag ser komma från kvinnor med niqab är rasisterna som kommer på köpet och inget annat.
Är du rädd för att inte veta om det är en man eller kvinna under niqaben? Prata med henne, fråga henne vad klockan är. Hon kommer uppskatta det, garanterat. Att ni dessutom skyller på kommunikationssvårigheter är egentligen ett svagt argument. Det viktigaste med kommunikation är ögonkontakt, man brukar anse det vara oförskämt om någon pratar med en medan de kollar åt alla möjliga håll samtidigt. Du vill titta personen i ögonen. Det kan du göra med en niqabist.
Med tanke på att ingen verkar ha civilkurage nuförtiden så vet jag att även om hon blir attackerad framför andra människor så kommer de inte ingripa på grund av att de flesta är konflikträdda och inte vill blanda i sig. Men på samma sätt som du inte vill att någon ska attackera din mamma, din syster eller din dotter ska du heller inte acceptera att det händer någon annans mamma, syster eller dotter.
Lösningen är inte att de ska ta av sig sin niqab. Lösningen är att du ska sluta vara en bakåtsträvande människa.

Samara El-Maadidi

Samara El-Maadidi är 24 år och pluggar till gymnasielärare på Malmö universitet. Hon har en stor passion för historia och PS4.
Gå till toppen