Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Thomas Frostberg: ”Håkan Jeppsson – inte som andra direktörer”

För de flesta Malmöbor var Håkan Jeppsson först och främst känd som MFF-ordförande. Men i det skånska näringslivet skaffade han sig en respekterad position för arbete att som vd ta två olika bolag till börsen: BE Group och Inwido.

Håkan JeppssonBild: Jenny Leyman
Håkan Jeppssons dubbla positioner i näringslivet och idrotten kunde emellanåt leda till förvirring, något han gärna berättade om även när han framträdde på olika näringslivsevent.
En anekdot handlar om hur han under sina Europaresor som vd för fönster- och dörrtillverkaren Inwido kunde nås av rykten om att tjänsteresan i själva verket hade tolkats som en ”under cover”-tripp för att leta nya spelare till MFF.
En annan om hur hantverkare som renoverade på Inwidos kontor utan att tveka kunde kliva in på vd-kontoret för att diskutera fotboll och spelarvärvningar i MFF.
Sådana historier roade honom minst lika mycket att tala om som omsättningssiffror och marknadsexpansion, även när temat för en intervju egentligen var utvecklingen i de bolag han drev.
På så sätt skilde sig Håkan Jeppsson från många andra direktörer för börsnoterade bolag, som i intervjusituationer lätt fastnar i ett enformigt rabblande av siffror ur senaste kvartalsrapporten – särskilt när de sätts på en scen. Där brukade han istället gilla att munhuggas lite för att utmana sin intervjuare.
Men trots sitt stora engagemang för idrotten var det aldrig någon tvekan om att han också hela tiden behöll fokus på företagandet – och Skånes utveckling.
Efter att Malmöbolaget Bröderna Edstrand och finska Starckjohann Steel slagits ihop till BE Group i slutet av 90-talet tog Håkan Jeppsson stålhandelskoncernen till börsen 2006 och fick då också en synligare position i det skånska näringslivet.
Några år senare fick han uppdraget att göra om bedriften med Inwido, som är ett försök att samla den splittrade branschen med fönster- och dörrtillverkare i olika länder inom en internationell koncern.
Uppdraget i Inwido har haft sina särskilda utmaningar, eftersom mått och standarder för fönster och dörrar ofta varierar land för land. De flesta tillverkare har därmed nöjt sig med att sälja i enstaka länder och byggt starka varumärken lokalt, något som präglat uppdraget att integrera och bygga ett internationellt bolag med stordriftsfördelar.
Basen till Inwido lades 2004 när det börsnoterade investmentbolaget Ratos köpte Elitfönster. Under de närmaste åren efter det köpte Inwido på sig ett 30-tal bolag i främst Norden, fram tills Håkan Jeppsson axlade vd-rollen 2009.
I september 2014 gjorde han med Inwido sin andra börsnotering av ett skånskt bolag.
Hans ledarskap i företagsvärlden har präglats av hög grad av delegering, en ledarstil han gärna talade sig varm för.
Håkan Jeppsson värnade också om Malmö, både som stad och om dess roll för regionens näringsliv.
”Ett skarpt intellekt och ett varmt hjärta”, sammanfattar till exempel Björn Bergman, tidigare näringslivsdirektör i Malmö stad, som bland annat minns ett tillfälle när BE Group behövde bygga ut verksamheten.
Kommunala planfrågor riskerade att tvinga bolaget att välja en annan ort för expansionen, men Håkan Jeppsson tog kontakt med stadens näringslivskontor för att försöka hitta en lösning som gjorde att koncernen kunde stanna här.
Under åren med både BE Group och Inwido blev Håkan Jeppsson också en allt mer flitig och uppskattad gäst på olika näringslivsevent, där han ofta diskuterade skillnader och likheter mellan att leda en idrottsorganisation och ett företag.
När han medverkade på Sydsvenskans näringslivsevent Fem i Tre berättade han bland annat om en lärdom han tagit med sig från idrotten till näringslivet, nämligen att vara öppen för oliktänkande. En mängd olika kulturer och motstridiga idéer låg nämligen bakom att MFF kunnat ta guld, förklarade han.
Gå till toppen