Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt gärningsman svårt skadad vid explosion i trapphus

En yngling i övre tonåren skadades svårt i samband med en kraftig explosion på Söderkulla tidigt på söndagsmorgonen. Mannen är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och delaktighet i sprängningen.

En yngre man skadades livshotande vid en sprängning i ett trapphus på Söderkulla i morse vid 04.35-tiden.Bild: Patrick Persson
Larmet till polisen kom klockan 04.33. Boende i området vittnade om en eller flera höga smällar i Västra Söderkulla.
– Man har hört en explosion och man ser att det är glassplitter i en port, säger Mia Lorén vid SOS Alarm.
Räddningstjänsten tog sig till platsen tillsammans med två ambulanser. Där möttes man av röklukt, glassplitter och skador på en byggnad. Bland annat fönster och dörrar var skadade sedan en sprängladdning detonerat i anslutning till ett trapphus.
Inne i trapphuset hittades en allvarligt skadad yngre man, som fick första hjälpen på platsen och som därefter fördes till sjukhus med ambulans. Mannen är svårt sprängskadad och polisen misstänker honom för delaktighet i sprängdådet.
I samband med explosionen befann han sig helt nära sprängladdningen.
– Vi utreder självklart hans eventuella koppling till sprängningen. Att han funnits på platsen är intressant för oss. Och som jag förstår saken var han varken boende i huset eller förbipasserande, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.
Enligt en skaderapport från Region Skåne är den skadade personen i övre tonåren. Han vårdas för livshotande skador.
– Han avvek från ett LVU-hem i slutet av november, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Polisens tekniker i arbete.Bild: Hussein El-alawi
Ett stort område spärrades omedelbart av i väntan på att detonationsplatsen skulle undersökas av polisens bombgrupp. Platsen undersöks också av polisens kriminaltekniker.
Polisen undersökte också en personbil som stod parkerad några hundra meter från detonationsplatsen och som misstänks höra ihop med den skadade tonåringen.
– Det pågår utredningsåtgärder hela tiden. Vi har vidtagit flera sådana åtgärder, säger Anna Göransson.
Polisens tekniker undersökte under de tidiga morgontimmarna trapphuset på Söderkulla.Bild: Hussein El-alawi
Sprängningen har skapat förstämning i området, som helt består av bostadsrättshus.
Pensionären Per Asp är en av många Söderkullabor som kommer för att se förödelsen vid den sprängda trappuppgången.
– Det är ett hemskt samhälle vi lever i. Det är det enda man kan säga, säger han medan en grupp poliser tar sig ut från avspärrningarna.
– Polisen har ju sagt att det är sånt här vi måste vänja oss vid. Det är illa. Kriminaliteten har växt så mycket. Våra politiker och poliser har inte hunnit med, funderar han.
Bara tjugo minuter efter explosionen på Söderkulla skedde en ny explosion, på Kroksbäck. Inledningsvis var det oklart om händelserna hade något samband.
Läs också Kraftig explosion även på Kroksbäck – oklart om händelserna hänger ihop
Polisen var snabbt på plats vid explosionsplatserna – först på Söderkulla (bilden) och tjugo minuter senare på Kroksbäck.Bild: Patrick Persson
Mannen som skadades på Västra Söderkulla lades på en bår för vidare transport till akuten.Bild: Patrick Persson
Bombtekniker undersökte vid en parkeringsplats på Högaholm en bil som sätts i samband med sprängningen vid Söderkulla med. Inget mer sprängmedel hittades i bilen. En specialhund deltog i undersökningen av bilen.Bild: Patrick Persson
Polisens bombtekniker undersökte under de tidiga morgontimmarna trapphuset på Söderkulla där ynglingen tidigare sprängskadats livshotande.Bild: Patrick Persson
Polisens tekniker kom till platsen vid 06.30-tiden och inledde sin polistekniska undersökning. Vid 07-tiden var gårdarna runt det sprängskadade trapphuset fortfarande avspärrade.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen