Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så näthandlar du julklappar säkert utanför EU

Köper du dina julklappar online är det viktigt att ha koll på att sajten är okej, men också på varifrån ditt paket skickas. För att slippa oönskade avgifter och piratkopior finns det några saker som är bra att tänka på, enligt Tullverket.

Momsregler, piratkopierade varor och tullavgifter är några saker att hålla på koll när du handlar utanför EU, enligt Tullverket. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT
När du handlar från ett land utanför EU genomför du en import. Med det tillkommer vissa avgifter och skatter som kan vara viktiga att ha koll på och det är något som privatpersoner ofta vänder sig till Tullverket för.
– Inte minst när det gäller momsregler när man köper från andra länder utanför EU. Där får vi fortfarande väldigt många frågor från privatpersoner som inte förstår hur tullproceduren går till, säger Jesper Liedholm, pressekreterare på Tullverket.
Enligt myndigheten är det inte helt lätt att veta vilka avgifter som eventuellt kan tillkomma. Det gäller därför att vara uppmärksam och inte skippa det finstilta.
– Moms tillkommer alltid om man köper något utanför EU, om det inte räknas in i priset från början. Sedan tillkommer även en avgift som fraktbolaget tar för att de sköter förfarandet och för att de agerar ombud. Då kan en vara som var väldigt billig bli mycket dyrare, säger Jesper Liedholm.
Rådet är att alltid fundera på vad det är för sajt man handlar från och var sajten finns.
– Det kan lika gärna vara så att varorna kommer att skickas från Kina eller Indien, och det måste man vara observant på.
Att läsa omdömen om sajten, leta efter trygghetsmärken som indikerar att det är en bra och säker sajt och fundera på hur texter på sajten är formulerade är andra tips att ha i bakhuvudet.
– Och priset, är det rimligt? Om du hittar en vara som i vanliga fall kostar väldigt mycket och sedan säljs den för en bråkdel av det priset så kan man fundera lite. Mycket handlar om förnuft och medvetenhet.
Enligt Tullverket är marknaden för piratkopiering stor och alla slags varor kopieras. Köper man då en piratkopierad vara är det inte säkert att kraven för produkten är uppfyllda.
– Är det ett känt varumärke och den är kopierad så gäller inga garantier. Då kan man inte lita på att den är testad och att den inte innehåller exempelvis farliga kemikalier, säger Jesper Liedholm.
Fakta

Att tänka på vid näthandel

Moms tillkommer alltid när man handlar från ett land utanför EU.

Momsen beräknas på varans värde och fraktavgiften.

Handlar du för över 1500 kronor kan du även bli tvungen att betala tull. Den avgiften varierar beroende på vad det är för vara du har köpt.

Det företag som ska leverera paketet till Sverige kan ta ut en avgift för att de agerar ombud och sköter importdeklarationen.

Kolla upp varifrån varan skickas. Sajter har ofta leverantörer i Asien.

Källa: Tullverket

Gå till toppen