Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig ökning av granatattacker

En ljusmanifestation i Vårby gård med anledning av händelsen då en man sprängdes till döds av en upphittad handgranat i januari. Arkivbild.Bild: Johan Hallsnäs/TT
Våldsdåd med handgranater har ökat kraftigt i Sverige de senaste åtta åren, rapporterar SVT Nyheter. Två döda och nio skadade i 116 incidenter, vilket är högt jämfört med andra länder i Europa.
– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet, till SVT.
2011 var antalet detonerade handgranater två stycken. 2016 var siffran 39, varav drygt hälften i Stockholm. Under perioden 2011 till 2018 har totalt 116 granater detonerat i Sverige. 46 av dessa i Stockholm, 27 i Malmö och 13 i Göteborg. Siffrorna kommer från en studie gjord av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet.
De senaste två åren har antalet incidenter minskat jämfört med rekordåret 2016, men är fortsatt högt. Varför Sverige sticker ut kan forskarna inte svara på.
Gå till toppen