Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massive satsar på jämställdhet – för affärernas skull

Spelbolaget Massive Entertainment ansluter sig till länsstyrelsens satsning ”Ett jämställt Skåne”.
– Vi vill vara tydliga med vad vi står för inom ett område där alla med makt bör vara tydliga, säger företagets vd David Polfeldt.

David Polfeldt, vd för Massive EntertainmentBild: Jenny Leyman
Jämställdhet är ingen ny fråga för Massive. Sedan några år tillbaka arbetar företaget aktivt med att rekrytera fler kvinnliga medarbetare och samarbetar med organisationen Pink Programming för att locka fler kvinnor till branschen.
– Det här jobbar vi med på djupet eftersom det finns betydligt fler manliga än kvinnliga kandidater när vi rekryterar. Skillnaden i teknikintresse mellan pojkar och flickor uppstår redan i mellanstadieåldern och blir svårare att förändra ju högre upp i åldrarna man kommer, säger David Polfeldt.
Arbetet har hittills burit frukt. År 2004 var drygt två procent av de anställda kvinnor. Idag ligger siffran på nitton procent. Ett första mål är att nå upp till 20 procent, vilket enligt Polfeldt är en bit över det internationella branschgenomsnittet på cirka 14 procent.
Men för David Polfeldt är inte strävan efter jämställdhet ett isolerat område, utan en del av ett bredare mångfaldsarbete.
Och motiven för att jobba aktivt med frågorna är i högsta grad affärsmässiga.
– Vi siktar mot en global marknad. Sverige är för litet för vår typ av produkt. Och ska man få fram den bästa produkten för en global marknad tjänar man på mångfald, precisionen i våra produkter ökar om vi har en bra representation av olika kön, åldrar och nationaliteter bland dem som jobbar med våra produkter. Idag har vi anställda från 40 olika länder.
Om ni nu har jobbat aktivt med de här frågorna i flera år, vad kommer anslutningen till ett jämställd Skåne att innebära för skillnad?
– Jag vet inte säkert, men vi vill gärna visa att vi tar ansvar och signalera det utåt. Det är många andra som läser in betydelser i våra beslut och därför är det viktigt att vara tydlig med vad vi står för. Det här gäller många aktörer inom till exempel näringsliv och idrott, säger David Polfeldt.
En framtida utmaning ser David Polfeldt i att motarbeta den tidiga könsuppdelningen när det gäller teknikintresset hos pojkar och flickor.
– Där försöker vi hitta sätt att göra något för yngre barn. Vi har lite samarbeten på gång, men det är för tidigt att säga något om det ännu.
Fakta

68 har anslutit sig till ett jämställt Skåne

Länsstyrelsen har sedan 1994 regeringens uppdrag att verka för att de nationella jämställdhetspolitiska målen får genomslag i länet.

Ett jämställt Skåne drivs av länsstyrelsen som en del av Skånes jämställdhetsstrategi.

Företag och organisationer i länet kan välja att ansluta sig till Ett jämställt Skåne. De anslutna erbjuds då nätverk och konferenser med möjlighet att träffa andra som jobbar med jämställdhetsfrågor.

Hittills har 68 skånska organisationer, myndigheter och företag anslutit sig.

Källa: Länsstyrelsen

Gå till toppen