Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politikerna backar – beslut om ytterligare privatisering av vården skjuts upp

Under tisdagen denna vecka var planen att socialnämnden skulle ta beslut om privatisering av den kommunala hemtjänsten, korttidsvården och växelvården. Men nu skjuts beslutet fram på obestämd tid.

Arkivbild. Först var planen att det skulle tas beslut om ytterligare privatiseringar av den kommunala vården redan nu i veckan. Men nu blir det inte så. "Socialnämnden har inte satt ner foten än, jag vet inte var vi landar", säger ordförande Liliana Lindström (M).Bild: Sonny Thoresen
I förra veckan träffades politiker och vårdanställda för ett möte, med anledning av planerna på ytterligare privatiseringar av den kommunala vården i Staffanstorp.
Där framförde de anställda bland annat sin oro för vad en övergång till privat regi skulle innebära i praktiken. De lämnade även över en protestlista med kring 500 namn som de samlat in från Staffanstorpbor.
Det var för ungefär två veckor sedan som information gick ut till de anställda om att den kommunala hemtjänsten antagligen skulle övergå i privat regi redan i mars nästa år, med Förenade Care som tänkta utförare. Samt att även korttidsvården och växelvården i Staffanstorp skulle privatiseras.
Från början skulle socialnämnden ha tagit ställning till förslaget redan på tisdag denna vecka.
Men dagen före mötet med de vårdanställda ströks ärendet från socialnämndens dagordning, berättar ordförande Liliana Lindström (M). Detta för att först lyssna in de anställdas synpunkter.
När ärendet kommer att tas upp istället är ännu inte bestämt – först ska det göras en utredning.
– Socialnämnden har inte satt ner foten än, jag vet inte var vi landar.
– Vi undersöker ett par andra alternativ, säger Liliana Lindström.
Kan du säga vad det är för alternativ?
– Nej, det kan jag inte.
Så det är inte längre Förenade Care som föreslås ta över hemtjänsten?
– Jag stänger inte dörren för något.
Kommer ni fortfarande att lägga fram ett förslag om att privatisera den kommunala hemtjänsten, växelvården och korttidsvården ?
– Vi får väl se vad vi kommer fram till.
Gå till toppen