Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Stanna, lämna, krascha.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Britterna får ångra sig om brexit. De får stanna kvar, bara låta bli att säga bye, bye. Men ingen tror på allvar att de gör det.
Istället fortsätter premiärminister Theresa May att kämpa på i hård motvind – för brexit och för sin politiska framtid.Denna vecka hade på förhand kallats Storbritanniens mest omdanande på flera decennier; på tisdagskvällen skulle underhuset rösta om utträdesavtalet.
Men efter diverse piruetter under måndagen skjuts omröstningen upp. Ett drastiskt drag, men motståndet är för stort, också i Mays eget parti. Förmodligen görs nu försök att justera den gemensamma politiska deklarationen. När omröstningen blir är oklart. Kanske nästa vecka. Kanske först nästa år.
Patetiskt fegt är bara ett av invektiven som under måndagen haglade över May.
Godkänns inte avtalet i parlamentet så kraschar britterna ut ur EU i mars. Olyckligt – men inte helt osannolikt. Osannolikt är det däremot att britterna skulle ändra sig – fast teoretiskt alltså möjligt.
Frågan om ångerrätt har lyfts av en grupp skotska politiker som tog den till en inhemsk domstol, som sedan skickade den vidare till EU-domstolen i Luxemburg. Svaret blev att britterna bestämmer: vill de så kan de dra tillbaka sin utträdesansökan, utan att fråga resten av unionen.
Men den brittiska regeringen står fast vid sitt besked att det blir skilsmässa den 29 mars.
Med avtal eller utan.
Utan kan det bli kaos, det talas om brist på mat och medicin, om tomma hyllor och ransoneringar. Det skulle också betyda att det inte finns lagstiftning för flygplan att landa eller el att strömma till öarna. EU-medborgare där skulle befinna sig i något slags limbo.
En liten försmak gav valutamarknaden under måndagen: pundet föll till den lägsta nivån sedan sommaren 2017. Och inte blir läget lugnare av att Theresa Mays regering hotar att falla med avtalet.
Gå till toppen