Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Året som gick i Vellinge får fokus i årets adventskalender

En komisk tillbakablick på 2018 i Vellinge kommun. Ungdomsrådet lanserar årets upplaga av adventskalendern med låten "Sju dagar av julen", som bland annat handlar om Stens brygga, Omtankens hus – och vägarbeten.

"Alla avsnitt kommer inte ha samma stuk, men ungefär samma tema", säger Arian Mosaddegh, 18 år, som är sekreterare i ungdomsrådet. Han har regisserat, planerat och även skrivit texten till "Sju dagar av julen". Till vänster i bild konstverket ”Paret” av Anders Jansson.Bild: Privat
Det har blivit något av en tradition att ungdomsrådet i Vellinge producerar en adventskalender varje år.
– Förra året hade vi en julsång som blev väldigt lyckad. Det var mest en låt om vad vi i ungdomsrådet hade gjort under året – och några interna skämt, säger Arian Mosaddegh, som även i år har regisserat och planerat kalendern.
Därför fortsätter man nu på samma koncept. Grundmelodin är den traditionella julvisan "Twelve Days of Christmas", som publicerades på engelska första gången i slutet av 1700-talet.
Originaltexten handlar om vilka gåvor sångaren får av sin älskade: bland annat en rapphöna i ett päronträd, turturduvor, mjölkpigor, svanar och trumslagare. I Vellingeversionen listas saker som invånarna fått av kommunen under året som gått: en fritidsgård, en nyrenoverad Stens Brygga, Omtankens hus, nytt bibliotek och en massa väg- och byggarbeten. Framför kameran i klippet syns Ossian Palmgren, som också sitter med i ungdomsrådet.
– Det är tänkt som en tillbakablick på allt som hänt i Vellinge, med komiska inslag. Man har ju upplevt lite vägarbeten under året. Alla avsnitt kommer inte ha samma stuk, men ungefär samma tema.
Framför kameran i klippet med låten "Sju dagar av julen" syns Ossian Palmgren, som också sitter med i ungdomsrådet. Bakom honom syns konstverket ”Paret” av Anders Jansson.Bild: Skärmdump från videon
Medlemmarna i rådet är ungdomar i åldrarna 15–18 år. Förutom att anordna olika evenemang som e-sportsturneringar och utomhusbio, är tanken att gruppen ska fungera som en direkt länk mellan politikerna och yngre kommuninvånare.
– Vi försöker värva människor i yngre åldrar så att rådet kan leva vidare när vi som är 00:or avgår, säger Arian Mosaddegh.
Varje lucka tar mellan två och tre dagar att färdigställa. Senaste klippet har redan nått 1300 visningar på rådets Facebooksida – och fler blir det: tredje och fjärde advent plus ett bonusavsnitt på julafton.
Vilken del i planeringen är tuffast?
– Idédelen är rätt lätt. Det gäller bara att få en grundtanke – och så spånar man vidare på den. Det svåraste är nog att få med alla på noterna och hitta datum när alla kan spela in.
Det är andra året som Arian Mosaddegh har huvudansvaret för kalendern — och också andra gången han författar en låt.
Vad är svårast när man ska skriva en bra jullåt?
– Att hitta fakta och få det att rimma, som när man ska få in ord som "konstgräsplan". Det handlar mest om att matcha texten med musikens gång. Det var det kluriga, men det funkar.
Gå till toppen