Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gulldén: ”Kan bara försöka vinna”

Handbollslandslaget kan drömma om en EM-semifinal in i det sista. Sannolikheten för en blågul finalhelg i Paris är dock mikroskopisk. – Vi kan bara försöka vinna mot Ryssland, sedan får vi se hur de andra resultaten går, säger Isabelle Gulldén.

Isabelle "Bella" Gulldén. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det är bara svensk vinst som gäller för Sverige mot redan semifinalklara Ryssland på onsdagskvällen i Nantes. Samtidigt måste dock Blågult få hjälp av andra lag i gruppen om en biljett till en EM-semifinal i Paris ska bli verklighet.
– Det är många om och men på vägen, och vissa av dem vet vi kanske redan innan vi spelar, säger förbundskaptenen Henrik Signell efter det sista passet i träningshallen Jean Vincent för det här mästerskapet.
Det oavgjorda resultatet mot hemmanationen och regerande världsmästaren Frankrike (21–21) är ett kvitto på att nivån finns där för att rubba Ryssland.
– Vi är fast beslutna om att göra en bra match och känner att vi gjorde det mot Frankrike på väldigt många olika sätt. Vi vill så klart fortsätta med det. Det här är spelare som drivs av att vinna och prestera. De är inte nöjda med något halvdant. Vi kommer gå in för matchen till hundra procent oavsett hur utgångsläget är, säger Signell.
I matchen innan får Montenegro inte ta poäng mot Danmark och i onsdagskvällens sista match måste Serbien slå Frankrike. Dessutom ska Blågult plocka in tio mål på fransyskorna.
Faktum är att Sverige kan sluta allt från tvåa till sist i sexlagsgruppen. En tredjeplats ger en match om placeringarna fem och sex i Paris på fredag. Höga placeringar i EM kan dock ge en OS-kvalplats i framtiden.
– Varje placering är viktig och det vet vi om. Sedan vill man alltid avsluta ett mästerskap på bästa sätt oavsett, säger Bella Gulldén.
Försvarsspecialisten Sabina Jacobsen hoppas in i det sista på spel mot ryskorna. Hon har missat de två senaste matcherna (Montenegro och Frankrike) och fick gå av efter 20 minuter mot Polen i matchen innan dess. Under matchdagen mot Ryssland ska hon göra nya tester och fatta ett beslut om det blir spel eller inte.
Fakta

Så går Sverige till EM-semifinal

Sverige har fortfarande en chans att nå EM-semifinal i Paris till helgen, men landslaget måste ha hjälp av andra lag. Vid följande resultat i onsdagens sista omgång finns möjligheten för Blågult att gå vidare:

Danmark–Montenegro 1 (klockan 15.45)

Sverige–Ryssland 1 (18.00)

Serbien–Frankrike 1 (21.00)

Då slutar lagen på följande poäng, 8 poäng: Ryssland (till semifinal). 5 poäng: Sverige, Frankrike. 4 poäng: Serbien, Montenegro, Danmark.

Detta innebär: Sverige och Frankrike gör upp om andraplatsen. Det oavgjorda resultatet lagen emellan innebär att total målskillnad kommer att avgöra. Inför onsdagens match står Sverige på -2 och Frankrike har +8 i målskillnad. Hamnar lagen på samma målskillnad särskiljer flest antal gjorda mål mot motståndarna i mellanrundan.

Ställningen i grupp 1 inför onsdagen: 1. Ryssland, 8 poäng (+19), 2. Frankrike, 5 poäng (+8), 3. Montenegro, 4 poäng (-3), 4. Sverige, 3 poäng (-2), 5. Serbien, 2 poäng (-1), 6. Danmark, 2 poäng (-21).

Fakta

Vägen till VM och OS

VM i Japan 2019

De tre främsta i årets EM är klara för VM nästa år. Är Frankrike bland dem går även EM-fyran till VM eftersom fransyskorna är direktkvalificerade i form av regerande världsmästare.

Övriga länder i EM spelar VM-playoff över ett dubbelmöte (hemma, borta) i juni. Lottningen sker i Paris på lördag och där är Sverige seedat. Sex europeiska platser står på spel i detta kval. Förutom länder som spelat EM är lag som har spelat en kvalturnering med i VM-playoff.

Klara för VM: Japan (värdnation), Frankrike (regerande mästare), Argentina, Brasilien, Kina, Kazakstan, Sydkorea, Australien, Angola och Senegal. Förutom de europeiska platserna tillkommer ytterligare ett afrikanskt landslag och ett från Nordamerika/Karibien.

OS i Japan 2020

Vinnaren i årets EM är klart för OS i Tokyo 2020 i form av kontinentmästare. Tvåan får en OS-kvalplats och det kan även EM-trean få om ett europeiskt lag vinner VM i Japan nästa år. Om det blir samma vinnare i VM som i årets Europamästerskap får EM-tvåan en direktplats till OS.

De som är direktkvalificerade till OS är värdnationen Japan, VM-vinnaren 2019 och fyra kontinentmästare (Europa, Asien, Sydamerika och Afrika).

Tolv lag går till kval om resterande platser. De rör sig om lag 2–7 i VM nästa år, plus två lag från de två bästa kontinenterna i VM samt ett från de övriga två kontinenterna. De delas upp i tre fyrlagsgrupper och de två främsta får spela OS. Kvalturneringen hålls 19–22 mars 2020.

Källa: Svenska handbollsförbundet och Europeiska handbollsförbundet.

Gå till toppen