Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Huset Ohboy vid Stapelbädden nominerat till arkitektpris

Ohboy är både ett hotell och en bostad. Nu kan huset utses till årets bästa bostad av Sveriges Arkitekter. Hotellet finns redan med på White Guides lista över de 100 bästa svenska hotellen.

Ohboy innifrån.Bild: Ole Jais AB
Det betonggrå huset med sina många balkonger och runda fönster har bra utsikt över Stapelbäddsparken och skejtbanan i Västra hamnen. Det är både ett hotell med 31 rum och ett hyreshus med 55 lägenheter.
Huset har ekologiska lösningar – som bergvärme, solceller och odlingslådor. Till varje lägenhet finns plats för cykeln på våningsplanet och dessutom finns lånecyklar för hotellrummen.
Läs också Huset där cykeln fått styra
Det är arkitektbyrån Cord Siegel som har ritat och byggt huset. Samma byrå har byggt husen Urbana Villor och Ohoj i Västra hamnen i Malmö – och dessutom vunnit arkitekturpriser för dem.
Bild: PETER CARLSSON
Bostadspriset delas ut av Sveriges Arkitekter för att höja kvaliteten i bostadsbyggandet.
– Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, skriver Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.
Ytterligare tre hus är nominerade till priset: två bostadshus i Stockholm: 79&Park och Lyceum, samt ett bostadsrättshus i Uppsala: Inspiration Rosendal. Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 mars.
Ohboy hotell är med på White Guides lista över de 100 bästa hotellen i Sverige.
Gå till toppen