Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lagerquist: Måste upp på samma nivå igen

Sverige fick stopp på världsstjärnorna i Frankrike. Nu väntar nästa stjärngäng i EM för Blågult och vikarierande försvarsgeneralen Anna Lagerquist.
– Mot Ryssland måste vi komma upp på samma nivå igen, säger 25-åringen.

Vikarierande försvarsgeneralen Anna Lagerquist, 25, tror att Sverige måste få en liknande fullträff mot Ryssland på onsdag som landslaget fick mot Frankrike (21–21). Blågult har chansen att nå semifinal i handbolls-EM, men är även beroende av andra resultat.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Inför söndagens ödesmatch mot Frankrike i handbolls-EM hade Sverige blixtrat till under perioder i de fyra tidigare matcherna. Mot den regerande världsmästaren kom dock fullträffen. Blågult var aldrig i underläge och var nära att välta hemmanationen, men till slut blev det "bara" oavgjort (21–21) i Hall XXL i Nantes.
– Det var en skön känsla att vi kom upp i den kapacitet vi vet att vi har, som vi kanske känner att vi inte fått till under tidigare matcher. Det kan vi ta med oss nu och bara bygga vidare på, säger mittsexan Anna Lagerquist.
De senaste matcherna har Sverige fått klara sig utan lagkaptenen och försvarsspecialisten Sabina Jacobsen, som inte har kunnat spela på grund av en ljumskskada. Mot Montenegro och Frankrike har Lagerquist i stället fått starta tillsammans med blixtinkallade Elin Hallagård i mittförsvaret. Hallagård hyllar den vikarierande försvarsgeneralen och menar att det går att kasta in vem som helst bredvid Lagerquist eftersom hon skapar en stor trygghet för sina medspelare.
– Det är kul att höra, säger hon och skrattar.
– Jag tycker att det stämde väldigt bra med Elin. Jag tycker att hon är en jättebra försvarsspelare och det kändes som att vi hade väldig tydliga avtal i hur vi skulle spela försvar mot Frankrike.
Nu väntar redan semifinalklara Ryssland på onsdag i gruppavslutningen. Sverige måste vinna mot ryskorna, men även om det blir så är den blågula vägen till en semifinal i Paris rejält krokig. Danmark måste först besegra Montenegro och i den sista matchen måste Serbien slå Frankrike. Dessutom måste tio mål tas in på fransyskorna.
– Det enda vi kan påverka är just matchen mot Ryssland. Vi kommer att göra allt för att vinna, sedan får vi hoppas att resten faller på plats i de andra matcherna, säger Lagerquist.
Linjespelaren begick mästerskapsdebut i hemma-EM 2016 och var med även när Sverige blev VM-fyra i Tyskland i fjol. Ryssland har hon dock aldrig spelat mot tidigare.
– De har väldigt många bra spelare och många olika typer av spelare. Vi måste komma upp på en väldigt hög nivå igen, säger Anna Lagerquist.
Fakta

Så går Sverige till EM-semifinal

Sverige har fortfarande en chans att nå EM-semifinal i Paris till helgen, men landslaget måste ha hjälp av andra lag. Vid följande resultat i onsdagens sista omgång finns möjligheten för Blågult att gå vidare:

Danmark–Montenegro 1 (klockan 15.45)

Sverige–Ryssland 1 (18.00)

Serbien–Frankrike 1 (21.00)

Då slutar lagen på följande poäng, 8 poäng: Ryssland (till semifinal). 5 poäng: Sverige, Frankrike. 4 poäng: Serbien, Montenegro, Danmark.

Detta innebär: Sverige och Frankrike gör upp om andraplatsen. Det oavgjorda resultatet lagen emellan innebär att total målskillnad kommer att avgöra. Inför onsdagens match står Sverige på -2 och Frankrike har +8 i målskillnad. Hamnar lagen på samma målskillnad särskiljer flest antal gjorda mål mot motståndarna i mellanrundan.

Ställningen i grupp 1 inför onsdagen: 1. Ryssland, 8 poäng (+19), 2. Frankrike, 5 poäng (+8), 3. Montenegro, 4 poäng (-3), 4. Sverige, 3 poäng (-2), 5. Serbien, 2 poäng (-1), 6. Danmark, 2 poäng (-21).

Gå till toppen