Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Skånsk IT-affär: Landskronabolag köper Helsingborgsföretag

Landskronabaserade IT Gården köper Dimac Hosting i Helsingborg. En gång i tiden ingick det senare bolaget i den då hajpade internetkonsulten Framfab med Jonas Birgersson i spetsen.

IT-gården, Landskrona.Bild: Jenny Leyman
Dimac Hosting är specialiserat på så kallad hosting åt stora industrier och myndigheter. Detta innebär närmare bestämt att bolaget hyser och förvaltar webbsidor åt kunder, och står för den fysiska anslutningen till internet för andras räkning.
I början av 2000-talet köptes Helsingborgsföretaget av internetkonsulten Framfab. Men redan något år senare köpte de forna ägarna tillbaka Dimac och delade upp verksamheten i fyra bolag. Ett av dessa bolag, med fokus på drift, kommunikation och molnlösningar, köps nu upp av IT Gården. Affären träder omedelbart i kraft och köpeskillingen hålls hemlig.
Johan Henckel är affärsutvecklare på IT-gården.Bild: Jenny Leyman
– Det är ett välrenommerat bolag och vi delar deras värderingar. Nu kan vi ytterligare stärka vår marknad och närvaro i Helsingborg, säger Johan Henckel, affärsutvecklare på IT Gården med huvudkontor i Landskrona samt kontor i Malmö och Göteborg.
Dimac Hostings verksamhet harmoniserar med IT Gårdens affärsidé, att ta hand om företags IT-drift och molnlösningar. Bland Landskronabolagets kunder finns banker, e-handelsföretag, kommuner, detaljhandel och tillverkningsindustri.
– Vi har delvis haft olika typer av kunder, och IT Gården har tillhandahållit fler tjänster än Dimac. I och med samgåendet finns det möjlighet att erbjuda Dimacs kunder en bredare leverans av tjänster, säger Johan Henckel.
Dimac Hosting behåller sitt namn och sin adress i Helsingborg. Efter affären kommer den nya koncernen att ha en omsättning på cirka 230 miljoner kronor under 2019, och cirka 100 heltidsanställda.
Läs mer: Skånskt IT-företag uppköpt av norskt riskkapitalbolag
Fakta

IT Gården

Säte: Landskrona.

Omsättning (2018): 212 miljoner kronor.

Antal anställda (2018): 96.

Resultat före avskrivningar, EBITDA (2018): 15 miljoner kronor.

Fakta

Dimac Hosting

Säte: Helsingborg.

Omsättning (augusti 2018): 11,7 miljoner kronor.

Antal anställda (augusti 2018): 4.

Resultat efter finansnetto (augusti 2018): 3,1 miljoner kronor.

Gå till toppen