Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spjut för integrationen

Varannan vecka träffas de för att prata, läsa och diskutera, allt från jobb till jämställdhet. Föreningen Spjut vill underlätta för nyanlända kvinnor att skapa ett bra liv här.

Wissam Farhat, Marilise Jonsson, Lena Andersson och Sheefa Alkassea har varit engagerade i föreningen Spjut sedan starten.Bild: Elin Wrethov
Ikväll är en speciell kväll. Föreningen Spjut brukar inte arrangera fester. Agendan går i stället ut på att skapa bättre möjligheter till jobb och utbildning och därmed stärka integration bland nyanlända kvinnor.
– Man kan väl säga att agendan är att ha det så bra som möjligt i Sverige, säger Marilise Jonsson.
Hon var med och drog i gång de första träffarna för två år sedan, efter ett språkcafé där hon mött andra kvinnor som också ville engagera sig för de nyanlända som börjat komma till kommunen.
– Vi har åtagit oss det här politiska beslutet. Då får vi också göra något bra av det, säger Lena Andersson.
Så småningom bildades den ideella förening Spjut. Bokstäverna står för "språk, jobb, utbildning". Medlemmarna träffas varannan vecka eller oftare, på olika platser i kommunen, någon fast lokal har de inte hittat än.
Till kvällens fest har föreningen fått låna lokal på EFS Höllviksstrand. En efter en droppar kvinnorna in. Många har med sig fat med mat – bidrag till kvällens buffé. Rummet fylls med skratt och glada hälsningar. Inbjudan har gått ut även i Facebookgruppen Kvinnonätverket för integration i Vellinge.
Wissam Farhat har varit med i Spjut sedan starten.
– Jag har lärt mig så mycket här, språk mest. Att bara lära sig i skolan och på Sfi räcker inte. Jag har också lärt känna folk, svenskar, lärt mig om svensk kultur, ja allt.
De har inga regelrätta språklektioner när de träffas, utan de spelar spel, läser, sjunger. Och så diskuterar de – jobbmöjligheter, det svenska utbildningssystemet, hur sjukvården fungerar, olika skyldigheter och rättigheter i det svenska samhället.
– Vi pratar om allt från allemansrätt till jämställdhet, säger Wissam Farhat.
Ibland arrangerar de studiebesök och föreläsningar. Och någon enstaka gång – fest.
– Vi kommer in på allvarliga saker också, som den integrationsplikt kommunen infört, och den svåra bostadssituationen, men vi gör det på ett lite lättare sätt, säger Marilise Jonsson.
Hon hade själv bott i London hela sitt vuxna liv när hon flyttade till Höllviken för drygt två år sedan
– Jag kände att jag ville vara delaktig i något. Jag har själv fått bättre självförtroende genom Spjut. Jag har blivit van att prata inför folk.
Sheefa Alkassea, som är ordförande i Spjut, håller med.
– Jag har utvecklats mer genom vänskap än genom studier. När man träffar en ny vän vill man ju bli förstådd. När jag började här kunde jag inte många ord.
Mellan 10 och 30 personer brukar dyka upp på träffarna. En del är med då och då, en del varje gång. Nya medlemmar tillkommer hela tiden och fler är välkomna, både svenskar och nyanlända, men än så länge bara kvinnor.
– Ideologiskt tycker jag att det är fel, men praktiskt blir det rätt. Om det är möjligt så lämnas barnen hemma. Detta är ett tillfälle att fokusera på sig själv, att ta och ge plats som inte skulle vara möjlig annars, säger Marilise.
Sheefa Alkassea studerade och höll föreläsningar inom personlig utveckling i Syrien, innan kriget. Nu jobbar hon med läsegrupper på Höllvikens bibliotek.
– Vad vi vill i Spjut är att ge en nyckel till livet, säger hon.
Gå till toppen