Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En pristagare med tung auktoritet

Alexander Agrell hörde Chico Lindvalls Guldnålskonsert.

Hög intensitet, i strängarna liksom högre upp. Anders "Chico" Lindvall i full swing.Bild: Peter Frennesson

Anders ”Chico” Lindvall

KONSERT · JAZZ. Inkonst, Malmö, 11/12.

Han ser ut som Billy Gibbons på det nya cd-omslaget.
Sedan fotot togs har Anders ”Chico” Lindvall trimmat skägget och tagit av hatten. Men en likhet med ZZ Top-mästaren finns kvar: tyngden, auktoriteten. Gitarrtonerna liksom kliver fram och står ut.
Chico Lindvall har sitt eget patenterade sug i spelet och binder ihop tonerna på ett mycket smidigt och effektivt sätt. Tack vare sin tajming och blixtrande spelteknik håller han därför lätt uppe intensiteten, plus lyssnarnas intresse, även under riktigt långa solon.
Uttrycket "en komplett gitarrist" är inte det sexigaste som kläckts, men det passar bra in på denne Malmöprofil som först lät tala om sig i mitten av 70-talet i gruppen Lotus och som sedan bland annat hörts i Kabaréorkestern med Mikael Wiehe, Tolvan Big Band och Danska radions storband.
Jazz, rock, fusion och blues bor i Chico Lindvalls fingrar och presenterade sig under tisdagens priskonsert på ett fullt Inkonst. Jazz i Malmö delade här ut sin årliga Guldnål till honom och han prisades för "sinnlig smak, teknisk briljans och kompromisslös attityd", liksom för mångsidighet, integritet och en vilja att ständigt förnya sig.
Anders "Chico" Lindvall fick Jazz i Malmös Guldnål av kollegan och vännen Anders Bergcrantz, förra årets pristagare, som också hyllade med ett tal. I bakgrunden står Jazz i Malmös Iréne Nord-Engdahl.Bild: Peter Frennesson
Ett sätt att förnya sig kan ju vara att släppa sitt första egna album, strax före 65-årsdagen. "Debut" heter plattan (man anar en glimt nånstans mellan hattbrättet och skägget) och vi fick nu höra låtarna därifrån, spelade av samma gäng.
Funkig musik, gärna kontrollerat ryckig, men oftast också het och med starkt flyt. Många av Lindvalls fusionbetonade låtar är uppbyggda av längre slingor, bitvis flera som löper parallellt i till exempel gitarr och sax.
Någon enstaka låt, ”Victor's idea”, känns mindre spännande, men rent allmänt händer det mycket. Basisten Johnny Åman och trumspelaren Paul Svanberg höll igång ett envetet tryck och taggade bara ner när det var ballad-dags. Och då, som i "By your side", kunde Chico Lindvall visa sin lyriska, "rena" jazzsida.
När han däremot drar på kommer den där intensiteten, som liksom tar en i kragen och förväntar sig att man ska lyssna ordentligt. Och det är lätt hänt. Gruppenergin inspirerade tydligt solisterna och både saxofonisten Håkan Broström och keyboardisten Mathias Landaeus är musiker som liksom Lindvall bara blir bättre ju mer de sträcker ut.
Chico Lindvalls spelkollega och vän Anders Bergcrantz, förra årets Mr Guldnål, agerade prisutdelare och talhållare och spelade också med i ett par låtar.
Gå till toppen