Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra säger ja – men flera Malmöliberaler nobbar månadslön på 72 614 kronor

Tunga Malmöliberaler har nobbat erbjudanden om att bli kommunalråd i Malmös mittenstyre, med en månadslön på 72 614 kronor. Men valberedningen har fått fyra ja – och föreslår Roko Kursar, Sara Wettergren, Simon Chrisander och Ewa Bertz till kommunalrådsposter.

Socialdemokraterna har, med undantag av två mandatperioder, styrt Malmö sedan den allmänna rösträttens införande för hundra år sedan.
Nu ändras allt. Efter kommunfullmäktigevalet i september har den borgerliga Malmöalliansen de senaste veckorna krossats. Liberalerna har valt att gå över blockgränsen, för att ingå i Malmös första mittenstyre tillsammans med Socialdemokraterna.
Läs också Liberalerna bildar historiskt mittenstyre med Socialdemokraterna i Malmö
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) blir finanskommunalråd och kommunstyrelseordförande. Hon ska vid sin sida ha fyra Socialdemokratiska kommunalråd och lika många från Liberalerna.
Här är Malmöliberalernas valberednings förslag:
• Sara Wettergren, 46 år, föreslås bli kommunalråd med ansvar för skola och utbildning och ordförande i grundskolenämnden. Arbetar sedan förra hösten som politisk sekreterare för Liberalerna i Region Skåne.
Sara Wettergren föreslås bli nytt skolkommunalråd.Bild: Thomas Frostberg
•Simon Chrisander, 40 år, föreslås bli kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och miljö och ordförande i miljönämnden. Arbetar nu som marknadsförare.
Simon Crisander föreslås bli nytt kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och miljö.
• Ewa Bertz, 70 år, föreslås bli nytt demokratikommunalråd och ordförande i fritidsnämnden. Hon har ett långt förflutet som förtroendevald folkpartist och liberal i Malmö stad och Region Skåne.
Ewa Bertz föreslås bli nytt demokratikommunalråd.Bild: Hussein El-Alawi
• Roko Kursar, 32 år, har tidigare arbetat på Försäkringskassan. Nu föreslås han få posten som Malmös funktionsstödskommunalråd och ordförande i funktionsstödsnämnden.
Malmöliberalernas ordförande Roko Kursar föreslås bli funktionsstödskommunalråd.Bild: Johan Nilsson/TT
Liberalernas medlemmar i Malmö är kallade till ett nomineringsmöte på lördag, när partiet gör sitt val.
Sen sker det formella valet av de fyra nya kommunalråden på kommunfullmäktige i nästa vecka.
– Vi hoppas att valberedningens fyra förslag går igenom och att de inte blir några motförslag, säger Malmöliberalernas valberedningsordförande Narcis Spahovic.
Var det svårt att hitta kommunalråd?
– Till tre av posterna tackade de först tillfrågade ja. För posten som demokratikommunalråd frågade vi tre personer som av olika skäl inte kunde ta uppdraget. Det handlade om jobb, om små barn och om andra skäl. Det känns jättebra att den erfarna Ewa Bertz sedan tackade ja.
Vilka tackade nej?
– Det kan jag inte säga.
Malmöliberalerna var splittrade när ni tog beslutet att styra ihop med Socialdemokraterna. Hur är stämningen nu?
– Av de närvarande på vårt medlemsmöte var det nästan två tredjedelar som röstade för samarbetet med Socialdemokraterna. Vi försöker att ena oss inom partiet. Vilka som tycker vad i den frågan har inte alls påverkat valberedningen när vi valde kommunalråd, säger Narcis Spahovic.
De fyra liberala kommunalråden kommer att bilda Malmös politiska ledning de kommande fyra åren tillsammans med fem socialdemokratiska kommunalråd: Katrin Stjernfeldt Jammeh, Anders Rubin, Sedat Arif, Andreas Schönström och Frida Trollmyr.
Gå till toppen