Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italien ger efter i budgetbråket med EU

Italiens premiärminister Giuseppe Conte luftar mer försonande tongångar i budgetbråket med EU-kommissionen och erbjuder ett mindre budgetunderskott än vad Rom tidigare sagt.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på onsdagen.Bild: Francisco Seco
Det har mullrat hotfullt mellan EU och Rom om den italienska regeringens planer på att låta budgetunderskottet stiga så högt som till 2,4 procent de närmaste åren. Men under en förhandlingsresa till Bryssel säger Conte att Italien nu kan gå med på att lägga sig på 2,04 procent nästa år.
Enligt Italiens omstridda budgetförslag skulle underskottet stiga avsevärt – trots att statsskulden redan uppgår till 131 procent av BNP. Det har skapat oro på diverse marknader och i november beslutade kommissionen – som underkänt den italienska budgeten – att inleda en process som kan sluta med sanktioner mot regeringen i Rom för att den bryter mot unionens budgetregler.
Conte kom med sitt erbjudande efter ett möte med kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Enligt Conte har förbättrade finanser på senare tid givit Rom en möjlighet att röra sig i förhandlingarna.
Den expansiva italienska budgeten behövs för att infria regeringens vidlyftiga löften om bland annat sänkt pensionsålder, om samhällslön och om skattesänkningar.
Gå till toppen