Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man mördad vid Möllan – misstänkt mordvapen hittat i bil i hamnen

På onsdagsmorgonen blev en 51-årig man mördad på Södra Skolgatan. Enligt vittnen blev mannen skjuten i huvudet. Under eftermiddagen hittades det misstänkta mordvapnet gömt i en bil i Malmö hamn. En hyrbil är högintressant i den fortsatta mördarjakten.
Den skjutne var en tungt kriminellt belastad person, kallad "Malmös mest kriminelle".

51-åringen sköts på onsdagsmorgonen ihjäl vid Möllevången i Malmö. Enligt ett vittne stod skytten och väntade på offret när han kom ut ur en port tillsammans med två andra män. De försökte ta skydd bakom en bil efter det första skottet, men blev förföljda.
Det tredje skottet avlossades rakt i pannan på offret.
Vittnet befann sig någon meter från den husport där de tre männen kom ut på Södra Skolgatan.
– De tre männen var på väg att korsa gatan, när den här maskerade mannen kom rusande bakifrån mot dem och avlossade ett skott. De sprang iväg och den mannen som han var ute efter försökte ta skydd bakom en bil på gatan, berättar vittnet.
Den maskerade mannen följde efter, och avlossade ytterligare ett skott.
– Det kan ha träffat mannen, eller väggen bakom, det är osäkert.
Offret hade under tiden tagit en grill från ett lastbilsflak och försökte både slå mot skytten och skydda sig själv, men efter att ha jagat två varv runt bilen kom skytten ikapp och avlossade ett skott som träffade rakt i pannan på offret.
– Sedan sprang skytten iväg, upp mot Bergsgatan, säger vittnet, som också berättar att många människor rörde sig på Södra Skolgatan när skjutningen inträffade.
Många hade kunnat skadas av rikoschetter från skottlossningen.
– Jag hade kunnat träffas av skotten, de två andra männen hade kunnat träffas. Det kom mycket cyklister bara någon minut efter att det hänt men precis då var det inga cyklar på gatan, säger vittnet.
Ett annat vittne beskriver skytten som klädd i svarta mjukisbyxor, svart jacka och en mörk halsduk som maskering.
Enligt andra iakttagelser sprang skytten till en bil ett 40-tal meter bort som en annan person satt i. Bilen körde sedan ner längs Skolgatan i riktning mot Triangeln.
Ett stort område spärrades av och polisens kriminaltekniker skickades till Södra Skolgatan efter skottlossningen.Bild: Hussein El-alawi
Det kom under dagen också in uppgifter om en hyrbil som setts sticka från platsen, som polisen jagade uppgifter på.
Och under eftermiddagen hittade en privatperson ett skjutvapen i sin bil, som stått parkerad i hamnområdet. Privatpersonen skulle lasta in saker i sin bil när han gjorde fyndet. Och larmade polis. Mördaren med kumpaner misstänks alltså ha flytt ner i hamnen och kan även ha bytt flyktfordon där för att ta sig vidare.
Polisen fick larmet om skottlossningen vid Möllevångstorget klockan 08.27.
– Vi har rätt mycket vittnen vi vill prata med, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Den mördade mannen var en tungt kriminellt belastad person som var framträdande i Malmös undre värld. Han har kallats "Malmös mest kriminelle" av polisen .
Ett stort område spärrades av och polisens kriminaltekniker skickades till Södra Skolgatan för att söka spår efter händelsen.
Sydsvenskans reporter Erika Oldberg cyklade förbi platsen bara minuter efter att skottlossningen ägt rum. Den skjutne mannen låg då på trottoaren. Tillsammans med en annan person på platsen försökte hon stoppa blodflödet tills polisen anlände.
Läs också Hans liv rann bort på trottoaren
– Han rosslade och vi kände att han andades, säger Erika Oldberg.
Ingen person är i nuläget gripen.Bild: Hussein El-alawi
Eftersom skjutningen skedde i dagsljus en onsdagsmorgon var mycket folk i omlopp.
– Det är hemskt, nu händer det här mitt på dagen. Jag tänker mycket på min son som är 14 år, att han inte ska vara ute, och inte hamna i något gäng, säger Farida Bagger när hon passerar vid avspärrningarna på onsdagsmorgonen.
– Nu börjar det närma sig centrum, det känns obehagligt. Hittills har sådant här hänt i ytterområdena, säger Kerstin Winberg som var på väg från vårdcentralen i morgonrusningen.
Flera utanför avspärrningarna vill inte framträda med namn. De är rädda. Två kvinnor berättar att de är osäkra på om de vill att deras barn ska växa upp i Malmö.
Cemal Ulusoy, ägare till Ölkafeet, kom sent till jobbet idag och såg ingenting. Bara avspärrningar, poliser och journalister.
– Jag vill ha övervakningskameror här, säger han.
Bild: Hussein El-alawi
Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen, säger att det just nu är en ”komplicerad och komplex” situation i Malmö.
– Det här väcker oro och känslor. Och den oron man känner måste man hantera. Vi gör vårt, finns på plats för att informera och komma framåt i utredningen. Vi tar detta på allra största allvar, säger hon.
Polisen hanterar mordet som en ”särskild händelse”.
– Det innebär att man startar upp en organisation som ligger utanför den ordinarie verksamheten, där man då lösgör resurser som ska jobba specifikt med den här händelsen, säger Maya Forstenius, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Anhöriga till den mördade mannen är underrättade. Malmö stad erbjuder familjen krisstöd. Likaså informerar kommunen om händelsen i de skolor som ligger i anslutning till brottsplatsen.
Människor som känner oro efter händelsen har möjlighet att ringa Malmö stads stödcentrum, på telefonnummer 040-349292.
Texten uppdateras under dagen.
Bild: Hussein El-alawi
Bild: Hussein El-alawi
Bild: Anders Paulsson
Gå till toppen