Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lägre skatt i budgetvinnare

Ett antal hundralappar i lägre skatt på arbete, mest till de som tjänar mer. I andra änden slopas bland annat avdraget för fackavgiften. Det är en del av innehållet i det gemensamma budgetförslag från M och KD som med stöd av SD gick vinnande ur budgetstriden.

Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson under budgetdebatten i riksdagen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Jobbskatteavdraget byggs ut med ytterligare tio miljarder kronor 2019. Det kommer att ge omkring 200 kronor lägre skatt i månaden på arbetsinkomster för dem som tjänar runt 30 000 kronor och mer, något mindre för lägre inkomster.
Samtidigt föreslår M och KD att brytpunkten för när man betalar statlig skatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor. Det innebär en skattsänkning på 280 kronor i månaden för den som tjänar mer än 42 000.
En anställd med över 42 000 i månaden får alltså en skattesänkning på 500 kronor.
Ännu större skattesänkning får pensionärer med pensioner på över 30 000 kronor i månaden, som mest uppåt 900 kronor, men det är ingen skillnad jämfört med regeringsbudgeten. M-KD-budgeten ger däremot skattesänkningar även på pensioner under 17 000 i månaden.
Andra privatekonomiska inslag i M-KD-budgeten som partierna vill att kommande regering tar tag i, är höjt rutavdrag till 50 000 kronor per år. Flygskatten bör avskaffas från 1 juli samtidigt som den extra uppindexeringen av bensinskatten ska tas bort. Då kommer skatteindexeringen bara att följa inflationen. Det ska dessutom återigen bli skattemässigt gynnat att skänka pengar till biståndsorganisationer, enligt M- och KD-förslaget.
För att finansiera skattesänkningarna vill de båda partierna bland annat att avdragsrätten för fackavgiften slopas, vilket innebär cirka en hundralapp i månaden i ökad fackavgift, byggsubventioner tas bort samtidigt som nedsättningen av arbetsgivaravgiften för den första anställde försvinner i småföretag som drivs som enskild firma.
Det blir också mindre pengar till Arbetsförmedlingen. I förlängningen vill M och KD i sitt budgetförslag lägga ner myndigheten i sin nuvarande form och banta den radikalt.
Budgetreservationen, som alltså vann över övergångsregeringens avskalade budget, innehåller också mer pengar till vården och till polisen, bland annat införs kömiljarden igen, i en ny variant.
Fakta

M-KD-budgeten

Förslag som genomförs omgående och börjar gälla från årsskiftet:

Utökat jobbskatteavdrag, sänker skatten med upp till 210 kronor i månaden.

Höjd brytpunkt för statlig skatt. Innebär att man måste tjäna över 42000 kronor per månad för att vara tvungen att betala statlig skatt. Ger alla som tjänar över cirka 40600 kronor uppemot 280 kronor lägre skatt per månad.

Sänkt skatt för pensionärer: Sänkningen blir någon hundralapp i månaden för pensionärer med upp till 17000 kronor i pension. Den blir, som i övergångsregeringens budget, betydligt större för dem med högre pensioner.

Förslag som M och KD vill att riksdagen ska be regeringen att återkomma med:

Avskaffa skattreduktion för medlemsavgift i fackföreningar

Avskaffa den särskilda löneskatten för äldre

Ändrad skatt för att underlätta generationsskiften i företag

Utökat rut-avdrag, både vad gäller tak och vilka tjänster som omfattas

Slopa flygskatten

Ta bort den extra indexuppräkningen av skatten på bensin och diesel

Sänk skatten på diesel inom skogsbruk och jordbruk

Återinför skatteavdrag för gåvor till välgörande ändamål

Höjd moms för naturguider

Avskaffa växastödet för egenföretagare som vill anställa

Källa: Finansutskottets betänkande

Gå till toppen