Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Malmös sak är hela Sveriges.

En alltför vanlig syn.Bild: Patrick Persson
Skottlossning mitt i vardagen, mitt i morgonrusningen, mitt i Malmö. En man går fram, siktar, avfyrar skotten. Hoppar in i den väntande bilen och åker från platsen. Offret faller ner blödande på gatan. Dör. Skjuten i huvudet.
Det är där de kriminella siktar, ovanför skottsäkra västar, tar det säkra för det osäkra. Polisen talar om träffsäkerhet, som för att lugna oss utanför de kriminella miljöerna. Det är inte oss de siktar på, det är inte oss de vill döda.
Men budskapet från attentatet på Södra Skolgatan denna onsdagsmorgon överröstar polisens ord:
Du går inte säker. Aldrig. Ingenstans.
Det är riktat till offret, det hör hemma i de interna uppgörelser som polisen talar om. Enligt uppgifter till tidningen var den mördade framträdande i Malmös undre värld. Men för dem som gick där på Södra Skolgatan, på väg till skolan eller jobbet, för dem som är ute för att rasta hunden eller köpa en liter mjölk till morgonkaffet, blir det skrämmande tydligt att de stått bara en förlupen kula ifrån döden.
Utöver den traumatiska upplevelse det är att bli vittne till en människas våldsamma död.
Att de kriminella blivit mer träffsäkra skyttar är då en klen tröst.
Sedan februari 2016 har 25 män skjutits ihjäl i Malmö, de flesta unga och i många fall kriminellt belastade. Bara under de senaste veckorna har det skjutits in i en pizzeria, med barn vid bordet, och utanför akuten. Lägg till de många sprängningarna.
Det här måste få ett stopp. Det här våldet är systemhotande. Här behövs fler poliser och effektivare metoder, men också Migrationsverket, Tullverket, Skatteverket, kommuner och landsting måste vara med och bekämpa den organiserade brottsligheten.
Om det här hade skett i Stockholm skulle hela landet vara på tårna, till och med i dagens regeringsklena läge. Det skulle talas om kris.
Nu måste Sverige kraftsamla för Malmö. Bryta gangsterväldet, en gång för alla.
Gå till toppen